Перевірки Держпраці виявили неоформлених працівників у різних регіонах України

Закарпаття, Прикарпаття, Хмельниччина, Волинь, Кіровоградщина та Львівщина під прицілом інспекторів

Хроніки перевірок Держпраці: безліч неоформлених працівників у різних областях України

Неповнолітня працівниця в ужгородському ресторані без трудового договору

Власник одного з ужгородських ресторанів, де днями проходило інспекційне відвідування, допустив до роботи 5 осіб без оформлення з ними трудових відносин:

  • двоє виконували трудові функції барменів,
  • троє працювали на кухні.

Одній з кухонних працівниць на момент проведення інспекції ще не виповнилося 18 років.

Фахівці Управління Держпраці Закарпаття задокументували цей факт, власнику наданий припис на усунення виявленого порушення. Якщо у вказані представниками контролюючого органу роботодавець не виконає умови припису, йому доведеться сплатити штраф – 60 тис. грн за кожного неоформленого працівника, а у разі повторно вчинення порушення протягом 2 років – 180 тис. грн за кожного такого працівника.

За матеріалами Держпраці

Штрафи 2022

На лісопильному виробництві Хмельниччини 8 осіб працювало нелегально

Інспекторами Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено інспекційне відвідування ФОПа, що здійснює діяльність пов’язану з лісопильним та стругальним виробництвом.

На момент перевырки у приміщені пилорами перебувало 8 осіб, які обробляли деревину. На запитання щодо стану оформлення трудових відносин пояснили, що знаходяться на стажуванні у ФОПа.

Інспекторами встановлено факт порушення трудового законодавства стосовно 8 працівників в частині оформлення трудових відносин. А саме: трудові договори у письмовій формі між працівниками та фізичною особою-підприємцем не укладено, до початку допуску працівника до роботи своєчасно не подано відповідного повідомлення прийняття на роботу до органів ДПС, згідно з вимогами Постанови КМУ.

ФОПу внесено припис про усунення виявлених порушень та попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. У разі невиконання вимог припису щодо укладення трудових відносин з працівниками, ФОПу за кожного неоформленого працівника загрожують штрафні санкції.

За матеріалами Держпраці

Інспектори Прикарпаття звітують про 26 випадків використання незадекларованої праці

З них:

  • 3 працівники – у сфері торгівлі,
  • 16 працівників – у сфері надання послуг,
  • 5 працівників – у сфері організації харчування,
  • 1 працівник – у сфері тимчасового розміщення,
  • 1 працівник – у сфері туризму.

За використання нелегальної праці до роботодавців буде вжито заходи реагування відповідно до наданих повноважень.

За матеріалами Держпраці

Неоформлені працівники на будмайданчику у Волинській області

Під час інспекційного відвідування у Старій Вижівці виявлено 3-х працівників, які виконували роботи без належного оформлення трудових відносин.

Перевірка встановила на об’єкті, який належить на праві власності ФОПу, 3-х неоформлених працівників, котрі здійснювали ремонт будівлі.

За результатами інспекційного відвідування підприємець попереджений про відповідальність за порушення законодавства про працю.

За матеріалами Управління Держпраці у Волинській області

Звітує Кіровоградщина

Станом на сьогодні фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області розпочали 39 інспекційних відвідувань, в ході яких виявили 61 неоформленого працівника.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


За матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області

У Трускавці виявлено неоформлених працівників у приміщенні дельфінарію

Нелегально працювали кухарі у бургерній, що знаходиться у приміщення дельфінарію. Відповідно до інформації ДПС у суб’єкта господарювання відсутні задекларовані працівники.

Роботодавцю вручено обов’язковий до виконання припис, яким зобов’язано забезпечити дотримання прав працівників на офіційну працю. У Головному управлінні вживаються заходи щодо притягнення порушника до відповідальності.

За матеріалами ГУ Держпраці у Львівській області

Неоформлені штукатури у Бродах

Нелегальних працівників інспектори праці виявили на будівельному майданчику у місті Броди. Особи виконували трудові функції штукатурів. Робітники працюють на місцевого ФОПа за графіком роботи з 09.00 до 18.00, жодних договорів з роботодавцем не підписували, зарплату отримували за домовленістю.

У Головному управлінні Держпраці у Львівській області вживаються заходи щодо притягнення порушника до відповідальності. Окрім цього, підприємця зобов’язано усунути порушення та оформити працівників належним чином.

За матеріалами ГУ Держпраці у Львівській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27115

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50701

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34969

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24006

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді