Мін'юст просить не ламінувати документи: можуть не випустити за кордон

В уряді пояснили, чому можуть виникнути проблеми

Мін'юст просить не ламінувати документи: можуть не випустити за кордонУ Міністерстві юстиції закликали українців бути якомога обережними та уникати ламінування документів. 

Мовні огріхи в документах: тест для кадровика

Першочергово це пов'язано з тим, що державні органи, реєстратори та інші організації зобов'язані за законом працювати виключно з оригіналами документів. Але, якщо документ вже заламінували, встановити, справжній це документ чи підробка, буде неможливо (експертизу в цьому разі провести також не вийде). 

Через це, наприклад, працювати з заламінованими паперами можуть відмовитися нотаріуси або прикордонники — вони вимагатимуть оригінал. Зауважимо, сам заламінований документ вважається при цьому пошкодженим.

Крім того, необачне ламінування унеможливлює проведення низки маніпуляцій з документом. Це:

  • печать апостилю;
  • внесення відміток;
  • виправлення;
  • зміни та доповнення до документа.

А без цього буде неможливо, наприклад, підтвердити за кордоном батьківство чи сімейний статус (для цього необхідний апостиль на свідоцтві про шлюб або про народження дитини).

Водночас низка документів виготовляється з полімеру і в такому разі ламінація — нормальне явище за замовчуванням. Наприклад, йдеться про ID-паспорт, посвідчення водія (зокрема, міжнародне), техпаспорт, диплом про вищу освіту або пенсійне посвідчення.

За матеріалами Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33554

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді