Мінекономіки: чи потрібно працівнику підтверджувати, що другий з батьків не використав відпустку на дітей

Мінекономіки відповіло на запит журналу «Кадровик01» стосовно надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей

Мінекономіки: чи потрібно працівнику підтверджувати, що другий з батьків не використав відпустку на дітей

18.05.2021 редакція журналу «Кадровик01» надіслала запит до Мінекономіки з проханням підтвердити нашу позицію стосовно порядку надання додатковї соціальної відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки, відпустка на дітей). 21.07.2021 журнал «Кадровик01» отримав лист Мінекономіки від 01.07.2021 № 4712-06/34401-07 з відповідями.

1. Журнал «Кадровик01»: Працівник має право на відпустку на дітей у перший рік роботи незалежно від того, чи використав він її за попереднім місцем роботи.

Мінекономіки: Якщо після звільнення з працівником буде укладено новий трудовий договір, то на новому місці роботи роботодавець не несе обов’язку по наданню невикористаної додаткової соціальної відпустки.

Коментар Ірини Житкової, керівника групи експертів Експертус: Кадри:

«Судова практика неоднозначна у цьому питанні. Проте на користь нашої позиції свідчить постанова Тернівського районного суду м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (постанова від 04.12.2018 у справі № 215/4403/18). Начальник відділу кадрів комунального підприємства відмовив працівниці у відпустці на дітей у перший рік роботи аргументуючи тим, що на попередньому місці роботи їй повинні були надати відпустку на дітей, або при звільненні виплатити компенсацію. Проте колишній роботодавець цього не зробив. Суд оштрафував начальника відділу кадрів комунального підприємства на 510 грн. Аби не наражатися на трудовий спір, безпечніше розглядати право працівника на відпустку на дітей у контексті укладеного трудового договору з конкретним роботодавцем».

2. Журнал «Кадровик01»: Відпустку на дітей одинокій матері або одному з батьків слід надавати за роки, в які одинока мати або мати двох дітей віком до 15 років перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і жодного дня не працювала.

Мінекономіки: Стосовно надання додаткової соціальної відпустки матері / батьку у період її / його перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зазначаємо, що законодавством про працю не передбачено надання двох відпусток одночасно.

Коментар Ірини Житкової, керівника групи експертів Експертус: Кадри:

«Редакція статті 19 Закону про відпустки, що діяла до 09.05.2021, зазначала, що таку відпустку надають «жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років…». Тому Мінсоцполітики роз’яснювало, що аби отримати відпустку на дітей, жінці недостатньо мати двох дітей віком до 15 років. Вона повинна працювати, а не лише перебувати в трудових відносинах із підприємством (лист від 26.03.2018 № 480/0/101-18/284). Після 09.05.2021 ця норма звучить, що відпустку на дітей надають «Одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років…». Закон про відпустки не висуває інших умов, для права на відпустку на дітей. Відтак у роботодавця не має підстав відмовити у наданні відпустки на дітей батькові, який має двох дітей віком до 15 років, якщо мати дітей перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Адже умова, що відпустку надають одному з батьків, у цьому випадку дотримується.

3. Журнал «Кадровик01»: Чи зобов’язаний працівник підтвердити документально, другий з батьків не скористався відпусткою на дітей? Які документи має надати один із батьків, наприклад, якщо другий з батьків не працює, або зареєстрований як ФОП?

Мінекономіки: Чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред’явити одному з батьків для підтвердження того, що він не скористався правом на додаткову соціальну відпустку. Тому, на нашу думку, роботодавцю може бути надано будь-який належно оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дитини не надавалася така соціальна відпустка.

Коментар Ірини Житкової, керівника групи експертів Експертус: Кадри:

«Оскільки відпустку на дітей надають «одному з батьків…» батько чи мати дитини мають підтвердити, що другий з батьків не користався цією відпусткою. Тож численні роз’яснення в інтернеті та соцмережах про те, що «роботодавець не має права вимагати від працівника документ, що другий з батьків не скористався відпусткою на дітей», — не відповідають законодавству».

Які документи підтверджують право на відпустку на дітей, якщо другий з батьків не працює, або веде підприємницьку діяльність дізнайтесь з консультації "Які документи підтверджують право на додаткову відпустку на дітей".

Наостанок у листі Мінекономіки повідомляє, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер. Безумовно, погоджуємося з цим твердженням та дякуємо Мінекономіки за важливі для роботодавців роз’яснення.

Ірина Житкова,

керівник групи експертів Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44103

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33159

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22083

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді