Верховна Рада ухвалила Закон про службу в органах місцевого самоврядування

Закон визначає нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування

image20

Як приймати на роботу в ОМС

02 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 05.01.2022 № 6504 (законопроект від 05.01.2022 № 6504, далі — Закон). 

Закон: 

  • розмежовує статус службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб місцевого самоврядування;  
  • закріплює принцип політичної неупередженості службовців місцевого самоврядування, із збереженням за ними конституційного права обиратися та гарантій передбачених виборчим законодавством; 
  • закріплює повноваження керівника служби в органах місцевого самоврядування; 
  • упорядковує проведення відкритих конкурсів на посади службовців місцевого самоврядування; опублікування оголошення про конкурс та результатів його проведення через Єдиний портал вакансій публічної служби;  
  • оновлює порядок формування складу конкурсної комісії; 
  • запроваджує щорічне оцінювання результатів службової діяльності службовців місцевого самоврядування; 
  • оновлює порядок професійного розвитку службовців місцевого самоврядування; 
  • запроваджує механізми кар’єрного просування службовців місцевого самоврядування шляхом  переведення на вищі посади служби в органах місцевого самоврядування в межах категорії посад протягом одного року після отримання відмінної оцінки за результатами щорічного оцінювання; 
  • удосконалює кадровий резерв службовців місцевого самоврядування; 
  • встановлює рамки посадових окладів службовців місцевого самоврядування;  
  • встановлює дисциплінарну та матеріальну відповідальність службовців місцевого самоврядування. У чинному Законі України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III розділу про дисциплінарну відповідальність службовців місцевого самоврядування  немає. 

Закон набере чинності через 6 місяців з дня опублікування, але не раніше ніж через 6 місяців з дня, як припинять або скасують воєнний стан. З того ж часу втратить чинність Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III.

 

 

 

Олена Петровська 

За матеріалами ВР

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126362

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45630

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді