Нацкомісія зі стандартів державної мови затвердила класифікацію рівнів володіння українською та вимоги до них

Комісія визначила який рівень володіння мовою потрібний для тої чи тої посади

Нацкомісія зі стандартів державної мови затвердила класифікацію рівнів володіння українською та вимоги до них

Нацкомісія зі стандартів державної мови рішенням від 24.06.2021 № 31 затвердила:

  • Класифікацію рівнів володіння державною мовою;
  • Вимоги до рівнів володіння державною мовою.

Комісія визначила, що особа, яка бажає набути громадянство України, має володіти державною мовою не нижче середнього рівня першого ступеня. Такий рівень володіння мовою дає змогу впоратися в більшості ситуацій, що можуть виникнути під час подорожі Україною. Особа може просто і доладно висловлюватися, зокрема на теми, що належать до особистих зацікавлень; здатна описати особистий досвід, події, мрії, плани, надати стислі пояснення щодо точки зору на деякі події.

Мовний закон: настанови для кадровика

Особи, визначені в ч. 1 і 2 ст. 9 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704-VIII, мають володіти державною мовою на рівні вільного володіння першого або другого ступеня. Рівень вільного володіння державною мовою другого ступеня засвідчує, що особа легко розуміє практично все, що чує або читає, може узагальнити інформацію з різних усних чи письмових джерел, зробити аргументований виклад у логічній, послідовній формі, а також висловлюватися спонтанно, швидко і точно, передаючи найтонші відтінки смислу навіть у складних ситуаціях.

Рішення Нацкомісії зі стандартів державної мови «Про затвердження класифікації рівнів володіння державною мовою та вимог до них» від 24.06.2021 № 31 зареєстроване в Мінюсті 16.07.2021 за № 924/36546 та почне діяти з дня, коли його офіційно опублікують.

Порядок призначення спеціально уповноважених установ (організацій), які проводять іспити на рівень володіння державною мовою затверджений рішенням Нацкомісії зі стандартів державної мови від 27.05.2021 № 23 та зареєстрований у Мінюсті 16.07.2021 за № 926/36548. Цей Порядок визначає:

  • процедуру, за якою призначатимуть спеціально уповноважені установи, що проводять іспити
  • механізм, за яким залучатимуть екзаменаторів та інструкторів для проведення іспитів на рівень володіння державною мовою.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45968

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33670

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22569

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді