П'ятий апеляційний адміністративний суд визнав правомірним рішення ГУ Держпраці в Одеській області

Фізична особа-підприємець зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 250 000 грн

П'ятий апеляційний адміністративний суд визнав правомірним рішення ГУ Держпраці в Одеській області

Відповідно до ст. 259 КЗпП, на підставі пп. 3 п. 5 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою КМУ від 21.08.2019 року № 823, на підставі Наказу ГУ Держпраці в Одеській області від 03.09.2020 року № 2366 про проведення перевірки у вересні 2020 року інспектори праці перевірили фізичну особу-підприємця, який здійснює господарську діяльність на пляжному комплексі.

Стартували масові спільні перевірки Держпраці та ДПС

За результатами перевірки головний держінспектор склав Акт інспекційного відвідування фізичної особи, яка використовує найману працю.

Згідно до вказаного Акту, у ході перевірки було встановлено порушення вимог приписів ч.1 ст. 21 КЗпП, ч.3 ст.24 КЗпП та Постанови КМУ № 413, а саме: підприємець допустив до роботи без оформлення трудового договору 5 осіб.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ (ч.3 ст.24 КЗпП).

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Абзацом 2 ч.2 ст.265 КЗпП передбачено, що юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві,
  • та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування та податків – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.

За результатами перевірки на підставі акту ГУ винесло Постанову про накладення штрафу у розмірі 250 000 грн. (двісті п’ятдесят тисяч грн. 00 коп.).

Не погоджуючись із зазначеною постановою, підприємець звернувся до суду із позовом.

Одеський окружний адміністративний суд виніс рішення від 10 лютого 2021 року, в якому відмовляє у задоволенні адміністративного позову суб’єкта господарювання до ГУ Держпраці в Одеській області про визнання протиправною та скасування постанови від 08.10.2020 року.

Підприємець не погодився з вказаним рішенням суду та подав апеляційну скаргу, у якій зазначено, що рішення суду першої інстанції прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, а тому просить оскаржуване рішення скасувати та ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

П'ятий апеляційний адміністративний суд виніс постанову від 19 травня 2021 – рішення залишити без змін.

Апеляційний суд зазначив, що ГУ Держпраці в Одеській області довело правомірність своїх дій щодо притягнення позивача до відповідальності за порушення законодавства про працю. В той час, позивач не надав належних та допустимих доказів, які б свідчили про обґрунтованість заявлених позовних вимог.

Фізична особа-підприємець зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 250 000 грн. (двісті п’ятдесят тисяч грн. 00 коп.).

За матеріалами ГУ Держпраці в Одеській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27121

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50722

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34991

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24014

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді