Гендерна рівність в роботі і в оплаті: уряд презентував нову стратегію

Мінекономіки розповіло, наскільки відрізняються зарплати чоловіків і жінок

Гендерна рівність в роботі і в оплаті: уряд презентував нову стратегіюМіністерство економіки презентувало Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року.

Як скласти оголошення про вакансію без дискримінації та вберегтися від штрафу в 10 мінімальних зарплат

У відомстві пояснили, що ще у 2020 році Україна приєдналася до Партнерства Біарріц, яке, зокрема, й передбачає зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків. Так, якщо на момент приєднання ця різниця становила 20,4%, то наразі цей показник — 18,6%. Втім, ця цифри все ще суттєво вищі, ніж у багатьох країнах ЄС. 

В уряді наголосили, що гендерний розрив в оплаті праці — це один з ключових маркерів гендерної рівності та економічного розвитку країни. А тенденція до скорочення різниці в оплаті праці жінок та чоловіків має стати постійною. Як пояснили у Мінекономіки, досягти цього планують не лише шляхом законодавчих змін, а й завдяки боротьбі зі стереотипами.

Відтак, Мінекономіки наголосило на трьох елементах ухваленої Національної стратегії:

  1. Подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі: проведення інформаційних та просвітницьких кампаній, гендерні аудити та обмін практикою.
  2. Удосконалення законодавства про рівну оплату праці: запровадження принципу однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі, проведення перевірок Держпраці за скаргами з приводу дискримінації, розробка національної методології гендерно-нейтральної оцінки робіт, навчання для інспекторів праці та роботодавців.
  3. Створення умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов'язків: сприяння створенню та роботі державних і приватних дитячих садочків, підтримка організацій, які опікуються дітьми старшого віку, запровадження навчальних програм для роботодавців для сприяння сприяння у поєднанні професійних і сімейних обов’язків.

За матеріалами Міністерства економіки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді