Профспілки і воєнний стан: законодавчі обмеження

Держпраці закликала стежити за дотриманням законів

 

image25

Воєнний стан

Під час дії воєнного стану дія статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» призупинена. Відповідно, призупинена й чинність відповідних норм колективних договорів. Йдеться про спрямування коштів роботодавцями на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу первинних профспілкових організацій.

Держпраці нагадала про це обмеження на інформаційному семінарі. Водночас у відомстві наголосили, що профспілкові організації мають забезпечувати громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, які надає громадянам законодавство (насамперед, Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

 

Зокрема, Держпраці наголосила на забезпечення рівних прав працівників: недопущення мобінгу, дискримінації працівників із ВІЛ/СНІД і забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у трудових відносинах.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
2259

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді