Чи надавати податківцям посвідчення особи під час перевірки?

У ДПС пояснили, які документи можуть знадобитися їх співробітникам

Чи надавати податківцям посвідчення особи під час перевірки?Податковий кодекс України зобов’язує платника податків надавати посадовим особам органів контролю всі документи, які належать або пов’язані з предметом перевірки (ст. 85 ПКУ). Документи надаються у повному обсязі. 

Які документи подають при прийнятті на роботу

Предметом перевірки є дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

При цьому слід розрізняти типи перевірок:

  • документальна перевірка — проводиться на підставі податкових декларацій, фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків;
  • фактична перевірка — проводиться за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника. 
Читайте також:

Наприклад, під час фактичних перевірок можуть вимагати надати документи для посвідчення чи ідентифікації особи (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо). Це потрібно, щоб з’ясувати, чи належним чином оформлено трудові відносини з працівниками.

За матеріалами Головного управління ДПС у м. Києві

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Доповідна записка: види, зразок та порядок оформлення

Доповідна записка може готуватися як за власною ініціативою автора, так і вказівкою керівництва. Як оформити різні види доповідних записок, одержати зразок доповідної записки ― детально у цій статті
112897

Довідка про заробітну плату: бланк і реєстрація

Працівник має право вимагати довідку про роботу на підприємстві. Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний її видати. Як готувати довідки та який структурний підрозділ відповідає за це — у статті
23059

Як реєструвати документи

Як уникнути подвійної і тотальної реєстрації, позбутися «багатоповерхових» номерів, не завжди знають навіть досвідчені діловоди. У статті — правила, які допоможуть упоратися із цими проблемами.
38599

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді