Чи має право на відпустку за ненормований робочий день працівник з неповним робочим часом: позиція Мінекономіки

Законодавство не регламентує порядок та умови, за яких застосовують режим роботи з ненормованим робочим днем

Чи має право на відпустку за ненормований робочий день працівник з неповним робочим часом: позиція Мінекономіки

Оформлення щорічної основної відпустки за новим ДСТУ

Мінекономіки нагадує, що Рекомендації щодо порядку надання працівникам із ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінсоцполітики від 10.10.1997 № 7 (далі — Рекомендації).

Ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюють для певної категорії працівників, якщо неможливо нормувати час трудового процесу. За потреби зазначена категорія працівників періодично працює понад нормальну тривалість робочого часу. Цю роботу не вважають надурочною. Міру праці визначають не тільки тривалістю робочого часу, але й колом обов’язків та обсягом виконаних робіт (навантаженням) (п. 1 Рекомендацій).

У листі від 06.08.2021 № 4712-06/40372-09 Мінекономіки зауважує, що законодавство не містить заборони застосувати ненормований робочий день для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем. Роботодавець може самостійно затвердити списки професій і посад працівників із ненормованим робочим днем у додатку до колективного договору чи угоди, встановити тривалість щорічної додаткової відпустки по кожному виду робіт, професій, посад та врахувати періодичність виконання робіт понад встановлену тривалість робочого часу, коло обов’язків і обсяг виконаних робіт.

Водночас, у Мінекономіки погоджуються й з рекомендацією не застосовувати ненормований робочий день для працівника, який працює неповний робочий день (п. 2 Рекомендацій).

Як надати відпустку за ненормований робочий день

Нагадаємо, що свою позицію з цього питання висловлювало й Мінсоцполітики. На їх думку законодавство не забороняє надавати відпустку за ненормований робочий день на умовах, визначених у колективному договорі, працівнику із неповним робочим днем, якщо у зв’язку із специфікою роботи такий працівник періодично виконує основну роботу поза межами робочого часу (Лист Мінсоцполітики від 10.10.2017 № 2536/0/101-17/284).

Редакція підтримує позицію, викладену в Рекомендаціях, — для працівників із неповним робочим днем ненормований день не застосовують. Відповідно, і щорічну додаткову відпустку не надають. При роботі з неповним робочим днем його тривалість чітко визначена і становить певну кількість годин на день. До того ж, інспектор праці може трактувати це так, що працівника оформили на неповний робочий час, а фактично він виконує роботу повний робочий час. Штраф — 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення (абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Ознайомтеся з докладною консультацією керівника групи експертів Експертус: Кадри Ірини Житкової та дізнайтеся:

  • яким документом встановити відпустку за ненормований робочий день;
  • яка тривалість такої відпустки;
  • кому надавати;
  • як обчислити стаж для відпустки;
  • як оформити, поділити, перенести, продовжити та компенсувати відпустку.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

за матеріалами системи «Експертус: Кадри»

Чи має право на відпустку за ненормований робочий день працівник з неповним робочим часом: позиція Мінекономіки
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Консультація ураховує всі зміни і допоможе: оформити відпустку матері чи батьку; замінити відсутнього працівника; припинити та оформити відпустку знову; вивести на роботу працівника після закінчення відпустки.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
168

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27248

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51161

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35155

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24157

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді