Мінекономіки змінило критерії, за якими визначає підприємства важливими в цілях бронювання

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Такий статус зможуть отримати підприємства, які проводять гуманітарне розмінування території України

image30

Як отримати статус важливого підприємства?

Мінекономіки наказом від 14.06.2023 № 5496 ухвалило Зміни до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки, затверджених наказом від 17.02.2023 № 952. Відтак, статус важливого для галузей національної економіки зможуть отримати підприємства, які займаються протимінною діяльністю — надають послуги та / або виконують роботи з гуманітарного розмінування території України. Також уточнили вимоги щодо розміру середньої заробітної плати працівників підприємства. Зокрема, для підприємств з кількістю працівників менше 50-ти, середня заробітна плата повинна бути не нижче середньої заробітної плати по країні помноженої на коефіцієнт 1,5. Для підприємств незалежно від кількості працівників — не нижче середньої заробітної плати по країні помноженої на коефіцієнт 3. Крім цього, підприємствам, які діють на території трьох і більше областей України, документально підтверджуватимуть право власності або оренду нерухомого майна та надаватимуть витяг з інформаційної системи податкової про стан розрахунків з бюджетом та цільовими фондами за місцезнаходженням філії, представництва, іншого відокремленого підрозділу.

Нагадаємо, що один із критеріїв, щоб підприємство визначили критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, — важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади (пп. 4 п. 2 Порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджених постановою КМУ від 27.01.2023 № 76).

Експерти звели у загальну таблицю та постійно оновлюють критерії, за якими держоргани визначають підприємства такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки у відповідних сферах діяльності та критерії територіального значення або регіональної економіки. 

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3729

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді