Роботодавець вправі запитати документ, який підтверджує право працівника на додаткову відпустку на дітей, — Мінекономіки

Якщо працівник не знає своїх прав щодо відпусток, роботодавець повинен проінформувати його про ці права

Роботодавець вправі запитати документ, який підтверджує право працівника на додаткову відпустку на дітей, — МінекономікиМінекономіки у листі від 05.06.2023 № 4706-05/26141-09 відповіло на поширені питання про додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (далі — відпустка на дітей). Роботодавець вправі запитати документ, який підтверджує право працівника на додаткову відпустку на дітей, — Мінекономіки Чи може роботодавець вимагати довідку для додаткової відпустки на дітей

У міністерстві нагадали, що кожен з батьків дитини може скористатися відпусткою на дітей, якщо інший її не використав. Тому роботодавець вправі запитати документ, який підтверджує право працівника на таку відпустку. Мінекономіки підтвердило позицію експертів системи «Експертус Кадри» Цифрового видавництва «Експертус» про те, що Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) встановлює право на різні види відпусток і здебільшого не регламентує, на підставі яких документів їх надавати. Оскільки у статті 19 Закону про відпустки зазначено, що відпустку на дітей надають «одному з батьків», а не «батькам, які мають….», роботодавець вправі з’ясувати: чи має право працівник на відпустку. На запит експертів у 2021 році Мінекономіки роз’яснило, що з 09.05.2021 один із батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, мати (батько) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи має право на додаткову відпустку тривалістю 10 к. д. до року досягнення дитиною граничного віку за умови підтвердження, що інший із батьків дитини в поточному календарному році не скористався правом на цю відпустку (листи від 16.07.2021 № 4712-06/37178-07від 01.07.2021 № 4712-06/34401-07).

Законодавство не визначає конкретного переліку таких документів. Тому, на думку Мінекономіки, працівник може надати роботодавцю будь-який документ, який з достатньою достовірністю підтверджує його право на таку відпустку у відповідному робочому році. Експерти зібрали у таблицю перелік документів, що підтверджують право на додаткову відпустку на дітей, для різних категорій працівників.

Якщо працівник не знає свої права про відпустки, роботодавець повинен його проінформувати про ці права.

До початку роботи роботодавець зобов’язаний в узгоджений із працівником спосіб поінформувати працівника, зокрема, про права та обов’язки, умови праці (ст. 29 КЗпП).

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62580

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18359

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді