Безробіття: реєстрація та виплати допомоги

За яких умов можна розраховувати на виплати?

image32

Нові програми компенсації за працевлаштування безробітних

Закон України «Про зайнятість населення» (ч. 1. ст. 43) визначає такі категорії громадян, які можуть набути статусу безробітних:

  • особи працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), які не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів через відсутність роботи та готові й здатні стати до роботи;
  • особи з інвалідністю, які не досягли встановленого пенсійного віку та отримують пенсію або соціальну допомогу у зв'язку з інвалідністю;
  • особи, молодші 16 років, які працювали та були звільнені у зв’язку зі змінами в організації виробництва.

Водночас для того, щоб мати право на допомогу з безробіття, потрібно відповідати додатковим критеріям. Так, допомогу можна отримати, якщо за останній рік, що передував реєстрації безробітного, його страховий стаж становив принаймні шість місяців (при цьому враховують інформацію з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування).

Якщо з поважних причин настала перерва страхового стажу, допомогу можна зберегти, зареєструвавшись у державній службі зайнятості протягом місяця після закінчення цієї перерви.

За матеріалами Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32228

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64485

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7340

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7748

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8487

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді