ВІЛ-позитивні працівники: різні статуси, рівні права

Роботодавців застерегли від дискримінації

ВІЛ-позитивні працівники: різні статуси, рівні праваДискримінація у трудовій сфері є так само неприпустимою, як і обмеження прав у інших сферах. До категорій осіб, які можуть зазнавати дискримінації, належать і ВІЛ-позитивні громадяни. 

Мобінг: зони відповідальності роботодавця

Заборона дискримінації людей, які живуть з ВІЛ, членів їхніх сімей та осіб, які належать до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ прописані у Законі «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» (ст. 14).

Усі ці особи мають рівні, гарантовані Конституцією права та свободи, незалежно від того, чи є вони громадянами України, інших держав або ж особами без громадянства, які постійно проживають в Україні, чи особами, які звернулися чи отримали статус біженця.

Роботодавці мають пам'ятати, що дискримінацією є як дія, так і бездіяльність, якщо вони прямо чи опосередковано створюють обмеження, позбавляють належних прав або принижують людську гідність особи на підставі однієї чи кількох ознак. У цьому разі це — фактичний чи можливий ВІЛ-позитивний статус.

Крім того, слід пам'ятати, що під час прийняття на роботу заборонено вимагати у майбутнього працівника документи, не передбачені законодавством.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16341

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163640

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді