Змінили Порядок присвоєння рангів державним службовцям

Врахували період держслужби за контрактом на час карантину

КМУ постановою від 19.08.2023 № 887 вніс зміни до Порядку присвоєння рангів державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2016 № 306.

Держслужбовцю, якого призначають на посаду більш високої категорії і який має ранг у межах такої категорії, можуть залишити попередній або присвоїти черговий ранг у межах відповідної категорії посад, при цьому:

  • черговий ранг можуть присвоїти лише у разі, якщо попередній присвоїли більше ніж рік тому назад з урахуванням результатів оцінювання його службової діяльності;
  • якщо залишають попередній ранг, — черговий присвоюють з урахуванням часу присвоєння попереднього рангу.

Черговий ранг у межах відповідної категорії посад присвоюють держслужбовцю через кожні три роки та ураховують результати оцінювання його службової діяльності.

Коли присвоюють черговий ранг держслужбовцю, який не проходив оцінювання результатів службової діяльності у цьому держоргані, враховують інформацію про оцінювання результатів його службової діяльності за попереднім місцем роботи. Таку інформацію надають на запит служби управління персоналом.

До стажу роботи для присвоєння чергового рангу держслужбовцю, якого увільнили від виконання посадових обов’язків на час військової служби за призовом під час мобілізації або на особливий період, зараховують цей період.

До стажу роботи для присвоєння чергового рангу не зараховують період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. У такому разі стаж роботи для присвоєння чергового рангу обчислюють з урахуванням сумарного періоду роботи до таких відпусток та періоду роботи після виходу з них.

Держслужбовцю, якого звільнили з держслужби та повернувся на держслужбу, черговий ранг присвоюють через три роки з дня, як призначили на посаду державної служби.

Якщо державного службовця звільнили з держслужби й призначили на посаду наступного дня після звільнення, до стажу роботи для присвоєння чергового рангу зараховують період роботи:

  • за контрактом про проходження державної служби на період дії карантину на підставі Типового контракту про проходження державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 № 290;
  • без конкурсу відповідно до частини 5 статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

Ірина Матійко

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64100

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40286

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563812

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44292

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43397

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді