Оновлять Порядок, за яким Держпраці накладає штрафи

У Порядку визначать як застосовувати попередження та накладати штрафи на рекламодавців

image69

Інфостенд. Штрафи на роботодавця з 01.10.2022

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку накладення штрафів та застосування попередження Державною службою України з питань праці та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі — Порядок). Розробник постанови — Мінекономіки.

Документ розробили для того, щоб визначити механізм, за яким Держпраці накладатиме штрафи та застосовуватиме попередження, передбачені:

  • частиною 2 статті 265 КЗпП;
  • частинами 3—7 статті 53 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі – Закон № 5067);
  • абзацом 2 частини 3 статті 24-1 Закону України «Про рекламу» від 03.07.1996 № 270/96-ВР (далі – Закон № 270).

Нагадаємо, що до роботодавців, які є платниками єдиного податку І—ІІІ груп за порушення законодавства про працю, відповідальність за які передбачена абз. 2 та 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП, застосовують попередження. Але законодавство не встановлює порядку, щоб застосовувати попередження.

Стаття 53 Закону № 5067 встановлює відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення.

Стаття 24-1 Закону № 270 містить вимоги до реклами послуг із працевлаштування. Рекламодавець, який порушує вимоги цієї статті, сплачує до держбюджету штраф у 10-ти кратному розмірі мінімальної зарплати у порядку, який встановлює КМУ.

Новий Порядок регламентує, як Держпраці накладатиме штрафи та застосовуватиме попередження за порушення вимог законодавства про працю, зайнятість населення та рекламу. Після того, як його затвердять, втратить чинність попередній Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2013 № 509.

Ірина Матійко

За матеріалами СПО об’єднань профспілок

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516765

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
222

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27855

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53320

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35891

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді