Навчальні відпустки: не помиліться з тривалістю

Термін такої відпустки залежить від того, де саме навчається працівник

Навчальні відпустки: не помиліться з тривалістюЗагальні правила надання оплачуваних відпусток для навчання у закладах вищої та передвищої, післядипломної освіти та в аспірантурі визначають Кодекс законів про працю України та Закон України «Про відпустки».

Як надати навчальну відпустку

Відповідно до них, додаткові оплачувані відпустки надаються тривалістю:

  1. Працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у закладах фахової передвищої, вищої освіти з вечірньою та заочною формами навчання:
    • на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання атестацій, оцінювань, заліків та іспитів — для тих, хто навчається на першому та другому курсах:
      • у закладах фахової передвищої освіти з вечірньою формою навчання — 10 календарних днів;
      • у закладах вищої освіти з вечірньою формою навчання — 20 календарних днів;
      • у закладах фахової передвищої, вищої освіти з заочною формою навчання — 30 календарних днів;
    • на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання атестацій, оцінювань, заліків та іспитів — для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах:
      • у закладах фахової передвищої освіти з вечірньою формою навчання — 20 календарних днів;
      • у закладах вищої освіти з вечірньою формою навчання — 30 календарних днів;
      • у закладах фахової передвищої, вищої освіти з заочною формою навчання — 40 календарних днів;
      • на період складання державної підсумкової атестації, державного кваліфікаційного іспиту у закладах фахової передвищої, вищої освіти — 30 календарних днів;
    • на період підготовки та захисту дипломного проекту, дипломної чи творчої роботи у:
      • закладах фахової передвищої освіти з вечірньою та заочною формами навчання — два місяці;
      • закладах вищої освіти — чотири місяці.
  2. Працівникам, допущеним до складання вступних іспитів в аспірантуру (з відривом або без відриву від виробництва) для підготовки та складання іспитів — 10 календарних днів на кожний іспит.
  3. Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки — 30 календарних днів (також, за бажання працівника, один вільний від роботи день на тиждень з оплатою його в розмірі 50% середньої заробітної плати протягом чотирьох років).

Для працівників, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною або вечірньою формою навчання у закладах післядипломної та вищої освіти тривалість відпустки визначають як для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах у закладах фахової передвищої та вищої освіти.

Вас також може зацікавити:

Якщо працівники навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання (де навчальний процес має свої особливості), можуть встановлювати іншу тривалість відпусток.

Важливо пам'ятати, що навчальні відпустки надаються впродовж навчального року. За бажанням працівника, до такої відпустки можна приєднати щорічні відпустки.

Впродовж усього часу навчальних відпусток за працівниками зберігають середню заробітну плату.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка у зв’язку з навчанням: тривалість та порядок надання

Працівник, який навчається заочно, приніс довідку-виклик на сесію. Який порядок надання відпустки у зв’язку з навчанням та чи є обмеження в наданні навчальних відпусток під час воєнного стану? Детально про навчальні відпустки і їх тривалість — у статті зі зразками заяви, наказу та довідки-виклику
42500

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

Незабаром літо, а отже, — відпустка! Саме з цією порою асоціюється найактивніший сезон відпочинку. У фахівців кадрової справи — асоціації трохи інші. Адже саме на їхні плечі лягає обов’язок з оформлення відпусток усім працівникам. А це — справа не з найлегших…
43695

Заява на навчальну відпустку: зразок

Працівник має подати роботодавцю заяву та довідку-виклик навчального закладу. Ми підготували для вас готовий зразок такої заяви за вимогами ДСТУ 4163:2020. Скачуйте та використовуйте у роботі
39076

Надання навчальної відпустки: зразок наказу

Для надання працівнику відпустки у зв’язку з навчанням видайте наказ про надання такої відпустки. Ми підготували для вас зразок такого наказу за вимогами ДСТУ 4163:2020
24895

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді