Компенсація за невикористану відпустку: оформлюємо накази по-новому

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
Пояснюємо, що змінилося після 12 вересня

 Компенсація за невикористану відпустку: оформлюємо накази по-новомуІз 12 вересня 2023 року постанова КМУ від 08.09.2023 № 957 змінила Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 № 100. Бухгалтери по-новому обчислюють середню зарплату для виплати компенсації за невикористані дні відпустки, на які працівник набув право до 31.12.2023.

Як після 12.09.2023 вказувати у наказах кількість днів відпустки, за які виплачуємо компенсацію

Щоб визначитися, як саме це потрібно робити, радимо скористатися порадами експертів (у консультації наведено практичні приклади розрахунку компенсації).

Працівнику виплачують компенсацію:

  • за щорічну відпустку під час звільнення;
  • якщо працівник продовжує працювати і використав мінімум 24 к. дн. щорічної відпустки, а за решту днів хоче отримати компенсацію (ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР);
  • якщо працівник звільняється і не використав додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Цю відпустку надають за календарний рік, тому в наказі про звільнення як і раніше, вкажіть календарний рік, наприклад 2023.

Так, до 31.12.2023 в наказах, як і раніше, слід вказувати кількість днів щорічної відпустки, за які працівник отримає компенсацію, та робочі роки. Додаткова розбивка буде обов’язковою з 1.01.2024 р. (більше про те, як вказувати кількість днів відпустки).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
185525

Калькулятор днів відпустки

Калькулятор відпусток онлайн — це помічник, який неодмінно стане у пригоді при оформленні відпустки працівникам, а також швидко розрахує кількість днів невикористаної відпустки чи скільки днів відпустки використано наперед
508680

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247175

Невикористана відпустка: розраховуємо та гасимо заборгованість

Відпустка є однією з найважливіших гарантій працівника, яка забезпечує йому право на відпочинок і відновлення сил після тривалої праці. Як правильно реалізувати невикористані дні відпустки та чи актуальна у використанні щорічна основна відпустка за минулий рік? Відповідь знайдете у статті.
29539

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді