Військовий облік жінок-медиків:«де-юре» з 1992-го

Здебільшого працівниці медичної сфери вже перебувають на обліку

Військовий облік жінок-медиків:«де-юре» з 1992-гоМіністерство охорони здоров'я надало пояснення стосовно взяття на військовий облік жінок-медиків та фармацевтів.

Військовий облік жінок

У відомстві пояснили, що така норма насправді діє ще з 1992 року. Втім, через недосконалу роботу державної машини, частину медиків не врахували. Наразі всі, кого не взяли на військовий облік раніше, мають стати на нього (більшість жінок з відповідною освітою уже перебуває на обліку). У МОЗ уточнили, що йдеться про жінок віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту (чи працюють) за такими спеціальностями: 

  • лікар;
  • стоматолог;
  • акушерка;
  • сестра медична;
  • фармацевт та провізор;
  • наукова співробітниця;
  • керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо.

Перехідний період триватиме три роки — до 31 грудня 2026. До цього часу роботодавці не вимагатимуть у жінок військовий квиток під час працевлаштування. Втім, підприємство повинно буде передати дані про працівницю до ТЦК.

blok_2.jpgВажливо: 

  • жінки не матимуть обмежень на виїзд за кордон;
  • взяття на військовий облік не означає мобілізацію. 

За матеріалами Міністерства охорони здоров'я 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
423

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57326

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61371

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді