ФСС роз’яснив, чи оплачувати е-лікарняні з позначкою "алкогольне сп’яніння"

Працівнику з позначкою «алкогольне сп’яніння» у листку непрацездатності Комісія із соціального страхування відмовить у допомозі по тимчасовій непрацездатності

ФСС роз’яснив, чи оплачувати е-лікарняні з позначкою

ФСС нагадує, що компенсує працівникам втрачений заробіток за час лікування захворювань і травм. Однак, якщо непрацездатність настала внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних з ним дій, допомогу за таким лікарняним не нададуть.

Які підстави відмовити в оплаті листка непрацездатності

Рішення призначити або відмовити в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності приймає Комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства (далі — Комісія; п. 2.2 Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою ФСС від 19.07.2018 № 13). Критерій — позначка в листку непрацездатності.

Чи оплачувати лікарняний, якщо працівник отримав травму в стані алкогольного сп’яніння

Наявність причинно-наслідкового зв’язку між станом сп’яніння та отриманою працівником травмою або захворюванням встановлює лікар.

Позначка про виявлене сп’яніння передбачена як в паперовому, так і в е-лікарняному. Її зробить лікуючий лікар після того, як проведе необхідні дослідження, якщо для них будуть підстави. За результатами він визначить наявність в організмі пацієнта алкоголю, наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин та ступінь сп’яніння.

Як працювати з е-лікарняними

Позначка про сп’яніння в е-лікарняному означає не лише факт, що алкоголь чи інші речовини виявили в організмі людини, але й свідчить, що лікар встановив причинно-наслідковий зв’язок між сп’янінням і отриманими травмами (захворюванням). Остаточне рішення про призначення або відмову в призначенні допомоги прийматиме Комісія.

Оскільки е-лікарняний створюються у перший день непрацездатності, на момент його формування ще можуть бути неготові результати відповідних досліджень. Тоді позначку про сп’яніння часто вказують тільки в другому е-лікарняному, а у первинному її немає. У такому разі необхідно орієнтуватись на номер страхового випадку — оплаті не підлягають усі лікарняні, видані в межах одного страхового випадку, навіть якщо позначка про сп’яніння наявна лише в одному з них.

Як оплатити листок непрацездатності

Номеру страхового випадку відповідають перші цифри загального номеру е-лікарняного до знаку дефісу.

Е-лікарняні стають готовими до сплати на восьмий день після дати свого закриття, тож навіть якщо позначка щодо сп’яніння з’явиться лише в другому лікарняному, Комісія зможе призначити допомогу за первинним листком із врахуванням цієї інформації. Водночас, розробники вже працюють над можливістю застосувати позначку про сп’яніння до всіх е-лікарняних у межах одного страхового випадку.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ФСС


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
70

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25845

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46441

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33804

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22722

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді