НАДС роз’яснило, як класифікувати посади держслужби

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
До 25 листопада 2023 р. всі держоргани мають класифікувати посади держслужби

НАДС роз’яснило, як класифікувати посади держслужби25 жовтня 2023 р. набула чинності постанова КМУ «Про підготовку до запровадження умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році» від 23.10.2023 № 1109. 

НАДС з Реформою державного управління роз’яснили, як класифікувати посади держслужбовців. 

Заповніть Форму основної інформації про посаду державної служби (Додаток 1 до Алгоритму, далі — Форма). 

НАДС роз’яснило, як класифікувати посади держслужбиЩо було раніше: Реформа оплати праці держслужбовців: Кабмін затвердив проєкт

Відповідальний структурний підрозділ надсилає керівникам самостійних структурних підрозділів та самостійним посадам категорії «B» Форми у форматі xlsx. Керівники самостійних структурних підрозділів забезпечують заповнення Форми на всі посади відповідного структурного підрозділу, передбачені штатним розписом, та надсилають її назад відповідальному структурному підрозділу. Якщо всі посади самостійного структурного підрозділу вакантні, Форму заповнює відповідальний структурний підрозділ. 

Як заповнити Форму

Внесіть у першу графу повне найменування посади. Інформацію для графи «мета посади» скопіюйте із посадової інструкції. Далі визначте серед посадових обов’язків п’ять основних напрямів роботи, які потребують найбільше часу та є найважливішими. Зробіть це на основі посадової інструкції. Якщо важко визначитися у пріоритетах запитайте себе: «Наскільки вагомим є відповідний напрям цієї роботи, щоб виконувати цілі і завдання державного органу?». Якщо необхідно обрати між двома напрямами скористайтесь положенням про ваш структурний підрозділ, стратегічними планами або іншими документами, які допоможуть обрати найбільш значущий та важливий із них. Скористайтеся цими документами, якщо відсутня посадова інструкція.

Далі визначте у відсотках, скільки орієнтовно часу витрачається на виконання кожного із завдань впродовж останніх шести місяців. Щоб правильно визначити відсоток підрахуйте кількість або обсяг результатів роботи. Це можуть бути проєкти документів, проведення експертизи, зустрічі. Враховуйте складність роботи та кількість необхідних процесів, щоб досягнути результату. 

Керівник самостійного структурного підрозділу надсилає заповнену форму відповідальному структурному підрозділу у форматі xlsx. На основі заповнених форм відповідальний структурний підрозділ класифікує посади. За потреби відповідальний структурний підрозділ залучає керівників самостійних структурних підрозділів. Якщо виникають спірні питання щодо класифікації посад держслужби, вирішальним є рішення керівника державної служби.

Усі ці дії дадуть змогу визначити, до якої сім’ї відноситься посада та який її рівень. У результаті формується класифікаційний код, який складається із комбінації трьох символів. Перша — ідентифікатор певної сім’ї і посади, друга — її рівень, третя — юрисдикція та тип державного органу. Після цього посаду можна вважати класифікованою.

Ірина Житкова, шеф-редактор Експертус Кадри, за матеріалами НАДС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563319

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді