Як держорганам класифікувати посади

Термін, щоб надіслати результати класифікації до НАДС — з 7 до 25 листопада

Як держорганам класифікувати посадиДержавні органи розпочали класифікацію посад державної служби відповідно до постанови КМУ «Про підготовку до запровадження умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році» від 23.10.2023 № 1109. Для класифікації посади відносять до відповідних сімей та рівнів за визначеними критеріями та Каталогом типових посад державної служби (далі – Каталог) й розподіляють їх за класифікаційними кодами.

Відповідають за класифікацію посад:

  • керівник державного органу: видає наказ, визначає відповідальний структурний підрозділ, підписує відомість класифікації посад державної служби (далі — Відомість) та приймає остаточне рішення у спірних питаннях при проведенні класифікації;
  • відповідальний структурний підрозділ: ознайомлюється з інформаційно-роз’яснювальними матеріалами та надсилає їх керівниками самостійних структурних підрозділів та окремим посадам державних службовців категорії «В» разом із інформацією про посаду державної служби (далі — Форма); заповнює Форму, якщо всі посади самостійного структурного підрозділу вакантні; проводить класифікацію; заповнює, перевіряє та передає на підпис Відомість;
  • керівники самостійних структурних підрозділів та окремі посади державних службовців категорії «В»: заповнюють Форму та надсилають її відповідальному структурному підрозділу; за потреби беруть участь у проведенні класифікації.

Як заповнювати Форму — у матеріалі НАДС роз’яснило, як класифікувати посади держслужби

На основі заповненої Форми визначають пріоритети діяльності та переважаючі функції; обирають сім’ю посад за Каталогом; у межах сім’ї посад обирають відповідний рівень; визначають юрисдикцію та тип державного органу. Сім’ї посад об’єднують за функціональним напрямом роботи. Посада відноситься до тієї сім’ї, завдання якої є більш важливими для державного органу та займають переважну частину робочого часу. Класифікують всі посади державної служби, що передбачили в штатному розписі. Для зручності вибору НАДС розробило практичний посібник.

Відомість заповнюють окремо для посад державної служби категорій «А», «Б» та «В» у форматі xlsx (xls). Всі посади зазначають окремими рядками. Кількість посад має відповідати кількості в штатному розписі. Є можливість заповнити Відомість у сервісі Google Table. Внесену до Відомості інформацію необхідно перевірити. Для цього НАДС розробило чекліст та розмістило його у посібнику. Класифікаційний код генерується автоматично після того, як всю інформацію внесли до Відомості. Визначення класифікаційного коду кожної посади державної служби, яка є в штатному розписі — це і є результат класифікації.

Результати класифікації посад надсилають до НАДС офіційним листом за підписом керівника та в електронній формі. До листа додають Відомості центрального органу; Відомості територіальних органів; узагальнену Форму; перелік осіб, відповідальних за проведення класифікації з їх контактними даними — від кожного державного органу. Строк проведення класифікації включає і строк, щоб надіслати результати класифікації.

Нагадаємо, що держоргани класифікують посади держслужби та надсилають результати до НАДС зі штатною чисельністю:

  • до 100 посад — до 07 листопада;
  • до 500 посад — до 14 листопада;
  • до 1000 посад — до 21 листопада;
  • понад 1000 посад — до 25 листопада.

Центральний орган збирає результати класифікації від територіальних органів та надсилає узагальнену інформацію до НАДС. Тобто, територіальні державні органі мають подати інформацію центральному органу до 07 листопада, а центральний орган перевірить, узагальнить та надішле до НАДС повний пакет документів до 14 листопада.

НАДС опрацьовує, узагальнює та погоджує результати класифікації посад. Проводить перевірку та аналізує подані документи. При виявлення фактів невідповідності НАДС надсилає державному органу повідомлення про необхідність доопрацювати відомості протягом п’яти робочих днів. Якщо таке повідомлення не надійде державному органу протягом 30 днів — вважають, що результати класифікації погодили.

Ірина Матійко

За матеріалами НАДС

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64797

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40518

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
571579

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44675

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді