Як держслужбовцю захистити права на державну службу

НАДС затвердило Методичні рекомендації

Як держслужбовцю захистити права на державну службуНАДС затвердило Методичні рекомендації щодо дій у разі можливого порушення наданих Законом України «Про державну службу» прав або виникнення перешкод у реалізації права на державну службу (за статтею 11 Закону України «Про державну службу»)» наказом від 08.11.2023 № 180-23 (далі — Методичні рекомендації).

НАДС роз’яснило, як класифікувати посади держслужби

Основні права держслужбовців в сфері їх службової діяльності регламентує стаття 7 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889), положення про структурні підрозділи державних органів та посадові інструкції, що затверджують керівники держслужби в цих органах.

Умови та порядок захисту прав держслужбовця; строк та порядок подання скарги про порушення його прав; можливість утворити комісію для перевірки скарги; порядок розгляду скарги керівником держслужби і реагування на неї; право держслужбовця звернутися до суду для захисту своїх прав, унормовує стаття 11 Закону № 889.

Методичні рекомендації допоможуть фахівцям з управління персоналом, керівникам держслужби та самим держслужбовцям визначити послідовність дій для захисту прав держслужбовця. Для цього НАДС у Методичних рекомендаціях виклало покроковий алгоритм:

  • як держслужбовцю подати скаргу керівнику держслужби;
  • як утворити комісію для перевірки викладених у скарзі фактів;
  • як розглянути скаргу;
  • як керівнику держслужби надати держслужбовцю обґрунтовану письмову відповідь (рішення);
  • як держслужбовцю оскаржити відповідь (рішення) керівника держслужби у суді.

Посадових осіб, винних у порушенні прав державних службовців або таких, що створюють перешкоди у їх реалізації, притягують до дисциплінарної відповідальності (ч.1 ст. 64, ч.1 ст. 65 Закону № 889).

Методичні рекомендації можна переглянути на сайті НАДС.

Ірина Матійко

За матеріалами НАДС

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
65271

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40672

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
579345

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44907

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді