Керівник вимагає працювати під час тривоги: що робити?

Пояснюємо, коли працівник може звернутися до суду

Керівник вимагає працювати під час тривоги: що робити?Перебування працівників в укритті під час повітряної тривоги, коли особа не має змоги продовжувати роботу, слід розцінювати як простій не з вини працівника (через виробничу ситуацію, небезпечну для життя чи здоров’я). 

Відповідна норма закріплена Кодексом Законів про працю України (ст. 113). Варто пам'ятати, що у разі оголошення простою не з вини працівника за ним зберігається заробіток.

Держпраці наголосила, що роботодавець не має права вимагати від працівника продовжувати роботу під час повітряної тривоги. Вимагати від працівника виконувати роботи, яка становить явну небезпеку для життя або в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці, забороняє а. 4 ст. 153 КЗпП.

Якщо роботодавець наполягатиме на продовженні роботи, працівник може відмовитися та подати заяву про порушення до суду.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Продовження воєнного стану залишає свій відбиток на всі сфери суспільного життя, у тому числі і на трудові відносини. Законодавство про працю передбачає обмеження, пов’язані з дією воєнного стану. Стаття допоможе розібратися з тим як приймати на роботу під час воєнного стану, як перевести працівника на іншу роботу та що передбачає зміна істотних умов праці під час воєнного стану.
3965

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді