Військовий облік: чи можна об'єднати справи? Відповідають експерти

Автор
аналітик Експертус Кадри, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку
Пояснення надали головний спеціаліст відділу організації військового обліку людських мобілізаційних ресурсів мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Андрій Бобков та аналітик Експертус Кадри, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку Юлія Видиборець

Військовий облік: чи можна об'єднати справи? Відповідають експертиОкремі справи формують до кожної групи списків персонального військового обліку. У них зберігають копії військово-облікових документів призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п. 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487; далі — Порядок).

Чи можна об’єднати справи з копіями військово-облікових документів призовників, військовозобов’язаних і резервістів та осіб, виключених з військового обліку

Максимальна кількість таких справ — чотири, як і самих Списків. Такий поділ на справи ґрунтується на їх практичному використанні. Наприклад, під час звіряння Списків з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, в яких працівники перебувають на військовому обліку. Військовий облік призовників, офіцерів, рядового, сержантського та старшинського складу ведуть різні відділи, які перевірятимуть повноту і достовірність Списків. Вони послуговуватимуться наданою справою та обліковими документами ТЦК.

В окремій справі зберігають копії військово-облікових документів громадян, які не досягли граничного віку перебування в запасі та були виключені з військового обліку ТЦК, органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки (п. 38 Порядку).

Військовий облік: чи можна об'єднати справи? Відповідають експертиНа підприємстві немає офіцерів — лише військовозобов’язані рядового, сержантського та старшинського складу. Скільки справ вести?

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
423

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57326

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61371

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді