Про ЦПД повідомляють податкову тільки резиденти Дія Сіті, — Держпраці

Держпраці в Одеській області підтвердило позицію, озвучену експертами журналу «Кадровик-01»

Про ЦПД повідомляють податкову тільки резиденти Дія Сіті, — Держпраці

ГУ Держпраці в Одеській області нагадує, що з 1 січня 2022 року діє Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 р. № 1946-ІХ. Закон запровадив особливу систему оподаткування для ІТ-компаній, які є резидентами Дія Сіті, та створив для них особливий вид працевлаштування.

КМУ 28 грудня 2021 року постановою № 1392 вніс зміни до «Порядку повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу», затвердженого постановою КМУ від 17.06.2015 р. N 41317.06.2015 р. N 413 (далі — Постанова № 413).

Тепер форма називається «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» (далі — Повідомлення).

Нова форма визначає чотири категорії робітників, про яких надсилають Повідомлення:

  1. наймані працівники за основним місцем роботи;
  2. працівники за сумісництвом (раніше їх позначали як працівників без трудової книжки);
  3. гіг-спеціалісти за гіг-контрактом;
  4. працівники на підставі цивільно-правових договорів (ЦПД). Повідомляти ДПС про прийняття на роботу робітників зобов’язані роботодавці:
  • підприємство, установа, організація незалежно від форми власності та підпорядкування;
  • фізична особа, що використовує найману працю (ФОП-роботодавець);
  • резидент Дія Сіті. Роботодавець — підприємство, установа, організація, ФОП-роботодавець повідомлятимуть ДПС про прийняття працівника на умовах трудового договору:
  • на основне місце (категорія 1 у формі Повідомлення);
  • за сумісництвом — зовнішнім або внутрішнім (категорія 2 у формі Повідомлення). Роботодавець — резидент Дія Сіті повідомлятиме ДПС:
  • про укладення гіг-контракту (категорія 3 у формі Повідомлення);
  • залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору (категорія 4 у формі Повідомлення).

Отже, якщо роботодавець — звичайне підприємство, установа, організація, ФОП, повідомляти податкову про початок робіт за ЦПД не потрібно.

Повідомлення про прийняття на роботу за новою формою 2022 року

Державний центр зайнятості також роз’яснює новації оновленої форми Повідомлення про прийняття на роботу та зауважує, що зміни стосуються тільки роботодавців — резидентів Дія Сіті. Для всіх інших роботодавців правила подання повідомлення залишаються незмінними.

Зразок і корисна таблиця у журналі «Кадровик-01» допоможуть вам легко заповнити оновлену форму повідомлення про прийняття на роботу. Отримайте безплатний демодоступ до електронної версії журналу на три дні.

Ви розберетеся з усіма новаціями і повідомите податкову про прийняття на роботу без помилок, відтак уникнете штрафів.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27356

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51665

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35386

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді