Відпустку на дітей скоротять до 7 днів і надаватимуть лише за основним місцем роботи, — законопроект від Мінекономіки

Кожен з батьків матиме особисте право на соціальну відпустку

Відпустку на дітей скоротять до 7 днів і надаватимуть лише за основним місцем роботи, — законопроект від Мінекономіки

СПО об’єднань профспілок України розмістило на сайті проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток)" (далі — законопроект). Розробник документу — Мінекономіки.

Як надавати додаткову відпустку на дітей

Мета законопроекту — адаптувати положення національного законодавства про працю до законодавства і стандартів ЄС у соціально-трудовій сфері., зокрема — Директиву Ради 2010/18/ЄС від 08 березня 2010 року про впровадження переглянутої Рамкової угоди щодо батьківської відпустки, укладеної UNICE, CEEP і ETUC (далі – Директива), вдосконалити механізм реалізації батьками дитини права на соціальні відпустки без дискримінації.

Автори законопроекту зазначають у пояснювальній записці, що наразі відпустку для догляду за дитиною надають лише одному з батьків дитини. Тому право кожного з них на відпустку обмежене правом іншого, а щоб його реалізувати, необхідно надати довідку з місця роботи, що інший з батьків не скористався відпусткою чи не має на неї права.

Хто така одинока мати

Відпустку складно отримати одинокій матері, оскільки законодавство про працю не містить визначення терміну «одинока мати» та/або категорії осіб, яких відносять до цієї категорії. Так само складно реалізувати право на відпустку батьку дитини, який є самозайнятою особою чи ФОП.

Аналогічні обмеження стосуються і додаткової соціальної відпустки, передбаченої статтею 182-1 КЗпП та статтею 19 Закону України «Про відпустки».

Мінекономіки пропонує врівноважити можливості та створити сприятливі умови для поєднання батьками дитини професійних і сімейних обов’язків.

Одинокий батько: пільги та гарантії у сфері праці

Законопроект забезпечує індивідуальне право кожного з батьків дитини безперешкодно отримувати соціальні відпустки. Чи використовувати таку відпустку одночасно або іншим чином, батьки визначатимуть на свій розсуд.

У статті 51 КЗпП визначать що для цілей КЗпП одинокою матір’ю є:

  • мати дитини, у актовому записі та/або свідоцтві про народження якої відомості про чоловіка як батька внесені в установленому порядку за її вказівкою;
  • мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком.

Одинокий батько — батько дитини, матір якої померла, відповідно до рішення суду позбавлена батьківських прав, визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, якщо ця дитина не була усиновлена іншою жінкою.

Законопроект передбачає право на відпустку для догляду за дитиною «законних представників дитини, разом з якими вона проживає», замість неоднозначного терміну «інші родичі дитини». Перелік законних представників дитини відображений у ЦКУ.

Як надати відпустку для догляду за дитиною до 3 років бабусі або іншому родичу

Бабуся, дідусь чи законний представник дитини матимуть право на відпустку для догляду за дитиною, яка є сиротою, позбавлена батьківського піклування та/або мати чи батько якої є одинокими.

Також законопроект регламентує порядок, умови надання та компенсації при звільненні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, повнолітніх сина або дочку з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, конкретизовані та розмежовані підстави, за якими її надаватимуть.

Додаткову відпустку тривалістю 7 к. д. надаватимуть працівникам, які мають дітей, повнолітніх сина або дочку з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи щорічно за основним місцем роботи:

  • матері та батьку двох або більше дітей віком до 15 років;
  • матері та батьку дитини (дітей) з інвалідністю віком до 18 років;
  • одиноким матері та батьку;
  • матері та батьку повнолітніх сина або дочки з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • особі, яка усиновила дитину (дітей);
  • опікуну (піклувальнику) дитини (дітей) або особи (осіб) з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одному з прийомних батьків;
  • одному з батьків-вихователів.

Святкові і неробочі дні (стаття 73 КЗпП) не ураховуватимуть. За наявності декількох підстав для такої відпустки, її загальна тривалість не перевищуватиме 10 к. д. За загальним правилом таку відпустку, не використану в поточному календарному році, на наступний рік не переноситимуть.

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надаватимуть за бажанням матері, батька дитини. Таку відпустку батьки зможуть використати батьки одночасно.

Батьки дитини, баба, дід або законний представник дитини, яка є сиротою, позбавлена батьківського піклування та/або мати чи батько якої є одинокими, повідомлятимуть роботодавця про свій намір взяти таку відпустку не пізніше як за 14 к. д. до її початку чи дострокового припинення.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27356

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51667

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35386

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді