Як діяти роботодавцю, якщо працівник захворів у перший день відсторонення

Роз’яснює Мінекономіки

Як діяти роботодавцю, якщо працівник захворів у перший день відсторонення

Фахівці Мінекономіки нагадують, що МОЗ затвердило Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням наказом від 04.10.2021 № 2153 (далі — наказ МОЗ № 2153). Керівники закладів, вказаних у Наказі МОЗ № 2153, мають відсторонити від роботи без збереження зарплати працівників, які не вакцинувалися проти COVID-19 (п. 41-6 Постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236. Виняток — працівники, які мають абсолютні протипоказання відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595, та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19 за формою № 028/1-о.

Коли відсторонювати невакцинованого працівника, який хворіє

Відсторонення від роботи працівників роботодавець оформлює відповідним наказом (розпорядженням), з яким ознайомлює працівників під підпис не пізніше дня, що передує дню початку відсторонення від роботи.

З огляду на викладене, якщо період тимчасової непрацездатності працівника розпочався до дня початку відсторонення від роботи, а працівник відмовляється або ухиляється від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19, його відсторонюють від роботи з першого робочого дня, наступного за днем закінчення тимчасової непрацездатності.

У випадку, якщо період тимчасової непрацездатності працівника, який підлягає обов’язковому профілактичному щепленню проти COVID-19 і відмовляється або ухиляється від нього, розпочався у день початку відсторонення від роботи, його відсторонюють від роботи. Умова — працівник ознайомлений з наказом про відсторонення (Лист Мінекономіки від 31.12.2021 № 4712-06/61731-07).

Щодо відсторонення від роботи працівника, який захворів у день відсторонення

Експерт Експертус: Кадри Олена Петровська радить видавати наказ про відсторонення та ознайомлювати з ним невакцинованого працівника саме в той день, коли починають діяти зміни у Наказі МОЗ № 2153. Таким чином ви не порушите права працівника і дасте йому змогу вакцинуватися навіть до початку того робочого дня, коли роботодавець планував відсторонити його від роботи. Наприклад, кабінет вакцинації працює з 8:00, а робочий день працівника розпочинається о 9:00.

У випадку, коли працівник прийшов на роботу, ознайомився з наказом про відсторонення і захворів у цей же день, підтримуйте з ним зв’язок. Повідомте, що COVID-19 в анамнезі, гострі хвороби з температурою понад 38,0°C відносять до тимчасових абсолютних протипоказань для щеплення. Працівник може отримати форму № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2» і його допустять до роботи одразу після одужання. Повний перелік протипоказань є у роз'ясненні МОЗ від 29.10.2021.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25855

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46584

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33831

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22757

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді