Роз’яснення Верховного Суду щодо відсторонення невакцинованих працівників

Позиція ВС не збігається з позиціями судів перших інстанцій, які стають на бік відстороненого працівника

Роз’яснення Верховного Суду щодо відсторонення невакцинованих працівників

Голова Миколаївського апеляційного суду звернувся за роз’ясненнями при вирішенні справ щодо відсторонення від роботи невакцинованих працівників до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду (КЦС ВС).

Працівники успішно оскаржують накази про відсторонення від роботи через відсутність щеплень проти COVID-19 у судах першої інстанції. Є суди, які тільки частково задовольняють позови, тож заробітну плату за період відсторонення отримують далеко не всі працівники. Проте саме оплата часу вимушеного прогулу — основна вимога позивачів. Роботодавці, в свою чергу, вже оскаржують рішення місцевих судів.

КЦС ВС з цього приводу роз’яснив судам наступне.

Відсторонення невакцинованого працівника

Щодо правового регулювання на національному рівні питання відсторонення працівників у зв’язку з відсутністю щеплення від COVID-19

КЦС ВС вважає, що стаття 12 Закону України «Про захист від інфекційних хвороб» від 06 квітня 2000 р. № 1645-III поширюється на профілактичні щеплення, які є обов’язковими та включені до Календаря щеплень.

При цьому працівники окремих професій, виробництва та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та(або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичними щепленням за переліком, який визначає МОЗ.

У разі відмови або ухилення від щеплень цих працівників відсторонюють від виконання зазначених видів робіт. І це стосується працівників за професіями, вказаними у Переліку МОЗ, затвердженому наказом від 04.10.2021 р. № 2153.

При цьому важливо пам’ятати, що:

  • чинним законодавством не передбачено обов’язку роботодавця зберігати зарплату за працівником на період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від обов’язкового щеплення проти COVID-19, проте зберігається його робоче місце на весь строк відсторонення;
  • відсторонюючи працівника від роботи, роботодавець повинен діяти у спосіб, передбачений законом, а саме:
    • в наказі про відсторонення зазначити підставу та строк відсторонення;
    • ознайомити працівника з наказом про відсторонення;
    • якщо працівник відмовляється від ознайомлення або проставити свій підпис на наказі — скласти акт про відмову працівника ознайомитись з документом;
  • законодавством про працю не передбачена така підстава для звільнення як відсутність у працівника щеплення від COVID-19 або відмова від вакцинації проти COVID-19.

Щодо практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ)

Наразі немає жодної правової позиції ЄСПЛ щодо відсторонення від роботи працівників у зв’язку з відсутністю щеплення від COVID-19. В цьому контексті ЄСПЛ висловлювався лише з процедурних питань. Йдеться про тимчасові заходи, які суд може вжити негайно у випадку існування ризику непоправного порушення прав людини.

Щодо практики Верховного Суду

Практики ВС щодо відсторонення працівників від роботи через відмову вакцинуватися від COVID-19 наразі теж немає. Втім, ВС у 2021 році розглядав справи щодо обов’язкових щеплень дітей та дійшов висновку, що заклад освіти правомірно відмовив у прийнятті дитини до дитячого освітнього закладу через відмову матері від профілактичного щеплення з причини недовіри до вакцини (Постанова ВС від 08.02.2021 р. у справі № 630/554/19). В іншій справі ВС визнав правомірним відсторонення дитини від занять до проведення щеплення, отримання позитивного висновку ЛКК (Постанова ВС від 10.03.2021 р. у справі № 331/5291/19).

Відповідні роз’яснення КЦС ВС рекомендував судам враховувати при здійсненні правосуддя, ураховуючи обставини конкретної справи (Лист КЦС ВС від 24.12.2021 р № 3223/0/208-21).

У зв’язку з неоднозначними рішеннями судів першої інстанції за позовами відсторонених невакцинованих працівників і їх допуском до роботи, сподіваємось, що Верховний суд розглядатиме касаційні скарги у найкоротші строки. Ми оперативно повідомлятимемо вас про судову практику у таких спорах.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25862

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46597

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33845

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22763

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді