КМУ змінив порядок видачі ваучерів на навчання

Заяву на ваучер можна подавати в електронній формі

image63

Як оформити та оплатити підвищення кваліфікації працівників

КМУ постановою від 01.12.2023 № 1264 вніс зміни до Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 № 207 (далі — Порядок № 207).

Ваучер — документ встановленого зразка, що дає право:

  • на перепідготовку за робітничою професією;
  • на підготовку за спеціальністю, яка дозволить здобути ступінь магістра на основі ступеня бакалавра або магістра з іншої спеціальності;
  • на підготовку на наступному рівні освіти, крім третього, — освітньо-наукового / освітньо-творчого рівня вищої освіти;
  • підвищити кваліфікацію або отримати спеціалізацію в закладах освіти чи в роботодавця (п. 4.ч. 1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI).

Центри зайнятості видають ваучери деяким категоріям працівників, які не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні, та відповідають певним вимогам. Зміни до Порядку № 207 передбачають, що отримати ваучер на навчання можуть й працівники, які після введення воєнного стану отримали довідку внутрішньо переміщеної особи та за цей час не проходили перепідготовки за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття.

Також зможуть отримати ваучер для перепідготовки за робітничою професією чи підвищити кваліфікацію за професіями і спеціальностями ті, кому присвоїли чи підтвердили повну та/або часткову професійну кваліфікацію, здобуту шляхом неформальної чи інформальної освіти, визнали професійну кваліфікацію іншої країни.

Щоб отримати ваучер, працівник подає до центру зайнятості заяву та може пред’явити документ про присвоєння/підтвердження або визнання професійної кваліфікації. Таку заяву в довільній формі з документами та / або відомостями він може подати в електронній формі з кваліфікованим електронним підписом через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Ірина Матійко

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8657

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9496

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
12763

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1432

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді