Посада не передбачена організаційною структурою: коли можна вводити до штатного розпису?

Дізнайтеся, які вимоги висуває законодавство та як це реалізується на практиці

Посада не передбачена організаційною структурою: коли можна вводити до штатного розпису?Законодавчі акти, що безпосередньо регулюють трудові відносини (зокрема, Кодекс Законів про працю України), не містять визначення термінів «структурна схема підприємства» і «штатний розпис».

Як скласти і затвердити штатний розпис

Господарський Кодекс України (до ч. 3 ст. 64) передбачає, що підприємства самостійно визначають свою організаційну структуру та встановлюють чисельність працівників і штатний розпис. Саму ж процедуру розробки і затвердження організаційної структури і штатного розпису можуть регламентувати внутрішні локальні акти підприємства (статут, положення, посадова інструкція тощо).

Стійкої стандартної структури не існує — вона коригується з огляду на  виробничо-економічну кон’юнктуру, науково-технічний прогрес, соціально-економічні процеси тощо.

Розроблення і затвердження «Структури і штатної чисельності» та «Організаційної структури» передує розробці та затвердженню «Штатного розпису». Водночас на невеликих підприємствах з нескладною структурою штатний розпис здебільшого розробляється і затверджується без використання «Структури і штатної чисельності» та «Організаційної структури».

Держпраці уточнює, що законодавство не обмежує право роботодавця самостійно визначати організаційну структуру та встановлювати чисельність працівників і штатний розпис. Втім, якщо внутрішні локальні акти визначають певну процедуру розробки і затвердження штатного розпису (та попередньої розробки організаційної структури), слід дотримуватися визначеного порядку. 

Якщо ж йдеться про організації, що отримують фінансування з державного бюджету, то форму штатного розпису визначає Інструкція про складання та виконання розпису Державного бюджету України (затверджено наказом Міністерства фінансів від 28.01.2002 року №57).

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про внесення змін до штатного розпису у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати: зразок

Із 1 квітня 2024 року мінімальна зарплата в Україні зросте. Якщо через зміну рівня МЗП вашому підприємству необхідно оновити штатний розпис, скористайтеся прикладом наказу про зміни до штатного розпису у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати.
82428

Штатний розпис 2024

Штатний розпис 2024 — це обов’язковий локальний акт. Але законодавство не регулює алгоритм його складення. У матеріалі — інструкції від експертів, які заощадять час та убезпечать від штрафонебезпечних помилок.
24547

Наказ про затвердження штатного розпису 2024

Якщо ви уже розробили штатний розпис на 2024 рік, час ввести його у дію наказом. Зразок наказу про затвердження і введення в дію штатного розпису 2024 знайдете в статті.
13314

Як оформити витяг зі штатного розпису

Щоб оформити витяг, керуйтеся нормами пункту 12 глави 10 розділу ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, що затвердив Мін’юст наказом від 18.06.2015 № 1000/5
15845

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді