Додатковий вихідний на свято: експерт радить, як уникнути проблем

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Важливі підказки надала провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри Олена Петровська

Додатковий вихідний на свято: експерт радить, як уникнути проблемРоботодавець у межах своїх повноважень і власним коштом може встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників (ч. 1 ст. 9-1 КЗпП).

Чи можна частині працівників надати додатковий день відпочинку у святковий день

Законодавство забороняє будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від походження, соціального та майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання (ч. 3 ст. 21 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Додатковий вихідний на свято: експерт радить, як уникнути проблемВихідні-2024

Якщо надасте додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку лише частині працівників за ознакою роду та характеру їх занять тощо, це може стати причиною звернення інших працівників до суду або Держпраці щодо дискримінації в оплаті праці.

Додатковий вихідний на свято: експерт радить, як уникнути проблемДодатковий вихідний: що робити, якщо не можете надати всім в один день?

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
87662

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33268

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42221

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36004

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді