Як у 2024 році встановлювати надбавку за вислугу років держслужбовцям держорганів, які провели класифікацію посад, — роз’яснює НАДС

Інформували також чи змінюються істотні умови державної служби

image99

Класифікація посад держслужбовців — затвердили Каталог посад

НАДС оприлюднило роз’яснення «Щодо умов оплати праці державних службовців державних органів, які провели класифікацію посад державної служби» від 10.01.2024 № 176-р/з.

НАДС роз’яснило:

  • як встановлювати надбавку за вислугу років, яку передбачає пункт 12 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-IХ (далі — Закон № 3460);
  • чи змінюються істотні умови державної служби відповідно до статті 43 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889).

НАДС нагадує, що у 2024 році зарплата держслужбовця держоргану, який провів класифікацію посад держслужби, складається з посадового окладу, надбавки за ранг державного службовця, надбавки за вислугу років, місячної або квартальної премії, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою, грошової допомоги, що виплачується з щорічною основною оплачуваною відпусткою, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та інших доплат, передбачених законами України (абз. 1 п. 12 роз. «Прикінцеві положення» Закону № 3460).

Надбавка за вислугу років

Надбавку за вислугу років на державній службі встановлюють на рівні 2% посадового окладу держслужбовця за кожний календарний рік стажу держслужби, але не більше 30% посадового окладу (абз. 2 п. 12 роз. «Прикінцеві положення» Закону № 3460).

Норми Закону № 889 про умови та порядок оплати праці держслужбовців застосовують в частині, що не суперечить Закону № 3460 (абз. 4 п. 12 роз. «Прикінцеві положення» Закону № 3460).

Тому держслужбовцям держорганів, які провели класифікацію посад держслужби, надбавку за вислугу років у 2024 році встановлюють на рівні 2% від посадового окладу за кожний рік стажу держслужби та вона не може перевищувати 30% посадового окладу. У зв’язку з цим НАДС рекомендує службі управління персоналом держоргану, який провів класифікацію посад, підготувати проєкт наказу про встановлення надбавок за вислугу років на держслужбі у відсотковому розмірі, який перерахували відповідно до норми Закону № 3460.

Зміна істотних умов державної служби

НАДС зазначає, що зміною істотних умов державної служби вважається зміна умов (системи та розмірів) оплати праці або соціально-побутового забезпечення (п. 3 ч. 3 ст. 43 Закону № 889).

Про зміну істотних умов служби керівник держслужби письмово повідомляє держслужбовця не пізніш як за 30 календарних днів до зміни істотних умов державної служби, крім випадків підвищення заробітної плати (ч. 4 ст. 43 Закону № 889).

Зарплата держслужбовця складається з посадового окладу, надбавки за вислугу років, надбавки за ранг, премії (якщо її встановили) (ч. 2 ст. 50 Закону № 889).

Тож, на думку НАДС, у держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад, істотні умови у частині системи оплати праці у 2024 році не змінюються, оскільки умови оплати їх праці на 2024 рік визначає пункт 12 розділу «Прикінцеві положення» Закону № 3460.

Додатково НАДС повідомляє, що за результатами проведення класифікації посад розмір зарплати може зменшитися. У такому випадку про зміну розміру зарплати необхідно повідомити того держслужбовця, якого ці зміни стосуються. Щоб визначити збільшився або зменшився розмір зарплати, до розрахунку включають виключно обов’язкові складові зарплати станом на 2023 та 2024 роки, — посадовий оклад, надбавку за вислугу років та надбавку за ранг.

Ірина Матійко

За матеріалами НАДС

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
536876

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
42188

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
40892

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
62156

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді