Компенсація за відпустку мобілізованим працівникам: експерт підкаже, хто має право на виплати

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Розібратись в оновленні законодавства допомогла провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри Олена Петровська

Компенсація за відпустку мобілізованим працівникам: експерт підкаже, хто має право на виплатиЗакон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11.2023 № 3494-ІХ (далі — Закон № 3494) одночасно доповнив статтю 83 КЗпП та статтю 24 Закону України «Про відпустки» нормою про повну компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки мобілізованим працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Чи виплачувати компенсацію за щорічну відпустку працівнику, мобілізованому до 24.12.2023

Закон № 3494 опублікували 23.12.2023, він набув чинності з дня, наступного за днем його опублікування (п. 1 Прикінцевих положень Закону № 3494).

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи (ч. 1 ст. 58 Конституції України).

Компенсація за відпустку мобілізованим працівникам: експерт підкаже, хто має право на виплатиКонституційний суд про зворотну дію закону

Тож право подати заяву з проханням виплатити компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки та додаткової відпустки на дітей мають ті працівники, яких увільнили від роботи у зв’язку з призовом на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, із 24 грудня 2023 р. 

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Продовження воєнного стану залишає свій відбиток на всі сфери суспільного життя, у тому числі і на трудові відносини. Законодавство про працю передбачає обмеження, пов’язані з дією воєнного стану. Стаття допоможе розібратися з тим як приймати на роботу під час воєнного стану, як перевести працівника на іншу роботу та що передбачає зміна істотних умов праці під час воєнного стану.
3969

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді