Як забронювати працівників за переліками посад і професій, — роз’яснює Мінекономіки

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Обмежень, щоб забронювати працівників з дефіцитними для ЗСУ спеціальностями, немає

Як забронювати працівників за переліками посад і професій, — роз’яснює МінекономікиЯк забронювати працівників за переліками посад і професій, — роз’яснює МінекономікиЧитайте також: Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Щоб узгодити роботу органів державної влади, інших держорганів, органів місцевого самоврядування (ОМС), підприємств, установ, організацій з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України, по оформленню та/або переоформленню Посвідчень про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі — Посвідчення) відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою КМУ від 04.02.2015 № 45 (далі — Порядок № 45), Мінекономіки пропонує керівникам держорганів, ОМС та підприємств:

  1. Організувати взаємодію з ТЦК за місцем розташування щодо термінів оформлення та/або переоформлення бронювання.
  2. При підготовці документів на бронювання ураховувати такі вимоги:
    • 2.1. оформити Посвідчення та Повідомлення про зарахування військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік (далі — Повідомлення) військовозобов’язаним, які під час дії воєнного стану набули право на відстрочку або яких прийняли на роботу в державні органи, місцеві органи, підприємства на посади, які включені до затверджених Урядом переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час.
    • У відповідних позиціях Посвідчення та Повідомлення, оформлених з урахуванням змін, які внесли, зокрема, постановою КМУ від 06.06.2023 № 571, строк дії відстрочки зазначити:
      • військовозобов’язаним, які працюють в державних, місцевих органах — «на строк проведення мобілізації»;
      • військовозобов’язаним, які працюють на підприємстві — «на шість місяців»;
    • 2.2. оформити нові Посвідчення та Повідомлення військовозобов’язаним підприємств, яким необхідно продовжити бронювання у зв’язку із завершенням строку дії відстрочки. Строк дії відстрочки зазначити — «на шість місяців».

Водночас Мінекономіки інформує, що норми Порядку № 45 не обмежують в бронюванні військовозобов’язаних, які мають дефіцитну для ЗСУ військово-облікову спеціальність.

Також Мінекономіки пропонує Генштабу ЗСУ скоординувати роботу ТЦК, щоб вони використовували в роботі рекомендації міністерства стосовно порядку оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних (Лист від 10.01.2024 № 2704-20/2153-01).

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104430

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82606

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24488

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді