Як визначити рівнозначні посади та перевести держслужбовця, — роз’яснює НАДС

Держслужбовців, яких прийняли за конкурсом, можна перевести на рівнозначну посаду

Як визначити рівнозначні посади та перевести держслужбовця, — роз’яснює НАДС Як оформити переведення

НАДС оприлюднило роз’яснення «Щодо визначення рівнозначності посад державної служби та переведення державного службовця на іншу посаду державної служби» від 18.01.2024 № 178-р/з.

Як визначити рівнозначні посади

НАДС зазначає, що норми Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) про умови та порядок оплати праці державних службовців застосовують в частині, що не суперечить Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-IХ (далі — Закон № 3460).

Рівнозначна посада — посада держслужби, що належить до однієї підкатегорії посад держслужби з урахуванням рівнів держорганів (п. 6 ч. 1 ст. 2 Закону № 889).

Коли переводять держслужбовців на інші посади держслужби, застосовують Перелік посад державної служби, що прирівнюються до відповідних підкатегорій, затверджений постановою КМУ «Питання оплати праці працівників державних органів» від 18.01.2017 № 15 (абз. 3 п. 3 постанови КМУ «Питання оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році» від 29.12.2023 № 1409; далі — Перелік). 

Щоб визначити підкатегорію посади держслужби, застосовують Перелік. Підкатегорія посади необхідна, щоб встановити рівнозначні посади. А щоб визначити рівнозначні посади, необхідно орієнтуватись і на рівні держорганів, які викладені у частині першій статті 51 Закону № 889.

НАДС роз’яснює, що пункт 11 розділу «Прикінцеві положення» Закону № 3460, який у 2024 році поділяє держоргани в межах юрисдикції за типами не використовують, щоб визначати рівнозначні посади. Поняття «рівень» i «тип» держоргану не тотожні. Їх визначають різні закони i застосовують для різних цілей проходження держслужби.

Отже, під час переведення держслужбовців на рівнозначні чи нижчі посади держслужби відповідно до статті 41 Закону № 889, дотримують норми статей 6, 51 Закону № 889 i Переліку.

Як перевести держслужбовця під час воєнного стану

НАДС зазначає, що переводити держслужбовців, яких призначили на посади під час воєнного стану, на інші посади державної служби не можна. Таку заборону містить частина п’ята статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі — Закон № 389).

Як перевести держслужбовця в держорганах, що провели класифікацію посад

НАДС роз’яснює, що держслужбовця переводять на іншу посаду держслужби в держоргані, де він працює або до іншого держоргану в загальному порядку відповідно до вимог Закону № 889 та Закону № 389. Також враховують підкатегорії посади держслужби, професійної підготовки та професійних компетентностей держслужбовця.

Приміром, посади головного спеціаліста та державного експерта держоргану згідно з Переліком прирівняні до підкатегорії «В1» посад держслужби категорії «В». Отже, посади рівнозначні. Тому, головного спеціаліста департаменту міністерства можна перевести на посаду державного експерта директорату іншого міністерства.

НАДС наводить і інші приклади.

Ірина Матійко

За матеріалами НАДС 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
536929

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
42189

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
40892

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
62156

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді