НАЗК затвердило нову Типову антикорупційну програму

Норму про обов’язок дотримувати та виконувати антикорупційну програму включають до ПВТР, положень про структурні підрозділи, трудових договорів та посадових інструкцій

НАЗК затвердило нову Типову антикорупційну програму

НАЗК затвердило нову Типову антикорупційну програму наказом від 10.12.2021 № 794/21 (далі — Типова антикорупційна програма).

✍ Як скласти антикорупційну програму юрособи

В обов’язковому порядку антикорупційну програму затверджують керівники:

  1. державних, комунальних підприємств, господарських товариств (у яких державна або комунальна частка перевищує 50%, де середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період перевищує 70 млн грн;
  2. юридичних осіб, які є учасниками процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг), робіт дорівнює або перевищує 20 млн грн (ч. 2 ст. 62 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII).

Антикорупційна програма — це комплекс правил, стандартів і процедур з виявлення, протидії та запобігання корупції, один із необхідних і обґрунтованих антикорупційних заходів у діяльності юрособи. Свої антикорупційні програми юрособи затверджують на основі Типової антикорупційної програми.

Антикорупційну програму обов’язково виконувати засновникам, керівнику, органам управління, посадовим особами усіх рівнів, працівникам, представниками компанії та особам, які проходять навчання у компанії чи виконують певну роботу на підставі ЦПД з компанією (п. 4 Типової антикорупційної програми).

Антикорупційну програму затверджує своїм рішенням (наказом) керівник компанії після її обговорення з посадовими особами та працівниками компанії. Норму про обов’язок дотримувати та виконувати Антикорупційну програму включають до ПВТР, положень про структурні підрозділи, трудових договорів та посадових інструкцій.

Нова Типова антикорупційна програма почала діяти 18 січня 2022 року. З цієї ж дати втратила чинність попередня Типова антикорупційної програми юридичної особи, затверджена рішенням НАЗК від 02.03.2017 № 75.

Олена Петровська

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63978

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563322

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді