Мінекономіки роз’яснило, як надавати відпустку на дітей на новому місці роботи

Фахівці відповіли на питання, чи надавати працівнику невикористану за попереднім місцем роботи додаткову соціальну відпустку

Мінекономіки роз’яснило, як надавати відпустку на дітей на новому місці роботи


Мінекономіки нагадує, що при звільненні працівника роботодавець виплачує грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — відпустка на дітей).

Отже, роботодавець на новому місці роботи працівника не зобов’язаний надавати йому невикористану за попереднім місцем роботи відпустку на дітей (Лист Мінекономіки від 08.02.2022 № 4712-06/6091-09).

Як надавати додаткову відпустку на дітей✍Алгорит+експертні підказки

Додамо, що виплатити компенсацію — обов’язок роботодавця. Із 9 травня 2021 року відпустку на дітей надають одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років. При звільненні працівника роботодавець з’ясовує, чи має він право на компенсацію за відпустку на дітей та яким чином подружжя дійшло згоди у питанні виплати компенсації за відпустку. Тож, якщо працівник не отримав компенсацію відпустки на дітей при звільненні, значить цим правом скористався другий із батьків.

Зауважимо, що безпечніше розглядати право працівника на відпустку на дітей у контексті укладеного трудового договору з конкретним роботодавцем, аби не наражатися на трудовий спір.

Консультація експерта з трудових відносин Ірини Житкової у системі «Експертус Кадри» враховує усі зміни в законодавстві і містить десятки практичних рішень для складних ситуацій. Наприклад, — чи надавати додаткову відпустку на дітей у перший рік роботи на підприємстві.

Олена Петровська

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46212

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
76926

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді