Заміна КЗпП Трудовим кодексом: СПО профспілок радить почекати до кінця війни

Урядовий проєкт розкритикували за кількома аспектами

Заміна КЗпП Трудовим кодексом: СПО профспілок радить почекати до кінця війниСпільний представницький орган об’єднань профспілок озвучив позицію щодо розробленого Кабміном проєкту Трудового кодексу України, який має замінити Кодекс законів про працю.

Оприлюднили новий проєкт Трудового кодексу: спроба № …

У СПО профспілок підтримали створення кодифікованого акту та зміну законодавства, проте нинішній варіант розкритикували. Насамперед наголосили на таких недоліках:

  • Документ потребує доопрацювання на тристоронній основі (разом з профспілками та роботодавцями) з використанням напрацювань у раніше поданих до Верховної Ради законопроєктах.
  • Проєкт компілює окремі положення проєкту Закону «Про працю», серед яких — ті, що раніше СПО критикував за невідповідність положенням і стандартам, визначеним міжнародними правовими актами та Директивами ЄС у сфері регулювання соціально-трудових відносин. Як наслідок, деякі норми законів та проєктів не кореспондуються між собою, відрізняються за змістом, термінологією та містять суперечливі й неоднозначні трактування;
  • Скорочення рівня гарантій прав працівників у певних випадках.
  • Скасування державного правового регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками (необґрунтоване).
  • Наявність прогалин щодо регулювання цілих секторів правовідносин, які рамково регулюються нормами ЄС:
    • гарантії діяльності профспілкових організацій та забезпечення їхніх прав; 
    • участь працівників в управлінні підприємствами; 
    • додаткові гарантії особам з особливими фізичними, духовними або іншими потребами;
    • особливості регулювання трудових відносин відряджених працівників;
    • співвідношення національного трудового законодавства з правовими системами інших країн;
    • регулювання трудових відносин у цифровій та «платформенній» економіці.

У СПО профспілок зауважили також, що наразі законодавство про трудові відносини під час воєнного стану спирається на чинні положення. Заміна КЗпП Трудовим кодексом призведе до необхідності переглядати та терміново розроблювати нові положення, а це потребуватиме недоречно багато державного ресурсу.

Натомість у профспілках пропонують зосередитись на доопрацюванні законодавчої бази, а сам Трудовий кодекс запровадити вже після перемоги.

Наразі СПО об’єднань профспілок не погодив проєкт Трудового кодексу та направив попередні зауваження першому віце-прем’єр-міністру України — міністру економіки Юлії Свириденко.

Також орган вирішив звернутися по технічну допомогу в роботі над проєктом до Міжнародної організації праці, Міжнародної конфедерації профспілок і Європейської конфедерації профспілок.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516849

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
225

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27903

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53534

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35952

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді