Як оформити гарантії працівникам, які вступили до територіальної оборони

Термінові рекомендації від експертів допоможуть з’ясувати складові територіальної оборони — це основа, щоб визначити, на які гарантії працівник має право сьогодні

Як забезпечити гарантії працівникам, які вступили до територіальної оборони

Із 24 лютого 2022 року чимало працівників українських підприємств змінили знаряддя праці на зброю, щоб захищати Україну. Якщо ваші працівники долучилися та долучаються до підрозділів територіальної оборони, рекомендації від експертів Експертус Кадри саме для вас.

Наказ про увільнення добровольця територіальної оборони

Що необхідно знати роботодавцю про тероборону

Територіальна оборона є складовою національного спротиву (ч. 1 ст. 3 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX; далі — Закон № 1702).

Територіальна оборона — система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюють у мирний час та в особливий період, щоб протидіяти воєнним загрозам, а також щоб надати допомогу у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій (п. 16 ч. 1 ст. 1 Закону № 1702).

Складові територіальної оборони:

Саме те, до якої складової долучився працівник, визначає обсяг гарантій, які надає держава станом на сьогодні.

Наразі, напевне, це найчисленніша група працівників віком від 18 років. Навіть громадяни України, які не проходили військову службу у ЗСУ та/або службу в інших військових формуваннях та правоохоронних органах, можуть вступити до складу добровольчих формувань територіальних громад, після того як складуть присягу добровольця територіальної оборони (ч. 7 ст. 9 Закону № 1702).

Як утворюються і діють добровольчі формування територіальних громад (далі — добровольчі формування), набувають та припиняють членство в добровольчих формуваннях, визначає Положення про добровольчі формування територіальних громад, затверджене постановою КМУ від 29.12.2021 № 1449.

Із добровольцями територіальної оборони укладають контракт. Міноборони наказом від 07.03.2022 № 84 затвердив форму контракту добровольця територіальної оборони (далі — контракт).

Як наразі ведуть облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони.

Які гарантії забезпечити працівникам, що вступили до територіальної оборони

Працівників, які долучилися до воєнної складової територіальної оборони й уклали контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації, увільняємо від роботи, зберігаємо місце роботи, посаду і середній заробіток. Так скеровує частина 3 ст. 119 КЗпП.

Як табелювати, якщо працівник не встиг надати документів, які підтверджують призов/вступ на військову службу

Після того як одержите підтвердні документи, дійте за дійте за алгоритмом..

Період, коли працівник виконує функції добровольця територіальної оборони, кваліфікуємо, як виконання державних та (/або) громадських обов’язків.

На працівників, що надали контракт, поширюються гарантії щодо збереження робочого місця, посади та середнього заробітку, якщо він виконує обов’язки добровольця територіальної оборони в робочий час (ч. 1 ст. 119 КЗпП).

Якщо працівник надав контракт добровольця територіальної оборони, видайте наказ про увільнення його від роботи зі збереженням середнього заробітку. На членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, які передбачає Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (ч. 2 ст. 24 Закону № 1702).

Слава Україні та її захисникам!

Любі читачі, з першого дня війни команда Експертус Кадри продовжує надавати професійну підтримку, публікувати роз’яснення про роботу в умовах воєнного стану. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете

передплатити наш електронний журнал «Кадровик-01» або систему «Експертус Кадри»

.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
45739

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
16801

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
44115

Військовий облік

Ведення військового обліку – обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Враховуючи актуальність даного питання у наш час, слід звернути детальну увагу на особливості здійснення військового обліку на підприємстві та процедурах організації і дізнатися більше про порядок військового обліку. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних.
23248

Військовий облік жінок

Військовий облік жінок в Україні — тема, яка є досить актуальною останні кілька років. Найбільш актуальні питання: граничний вік перебування на військовому обліку жінок; що містить нова редакція наказу про військовий облік жінок; перелік професій жінок на військовий облік; алгоритм взяття на військовий облік жінок. Усе про військовий облік жінок року читайте у статті, що підготували наші експерти.
30588

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді