Чи зберігати середній заробіток за працівником, який добровільно долучився до лав тероборони

Держпраці роз’яснила, що підставою зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток за працівником буде укладений контракт добровольця тероборони

Чи зберігати середній заробіток за працівником, який добровільно долучився до лав тероборони

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Територіальна оборона є складовою національного спротиву (ч. 1 ст. 3 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX; далі — Закон № 1702).

Територіальна оборона — система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюють у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також щоби надати допомогу у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій (п. 16 ч. 1 ст. 1 Закону № 1702).

Складові територіальної оборони:

  • військова;
  • цивільна;
  • військово-цивільна.

Експерти Експертус Кадри вже роз’яснювали, що саме те, до якої складової тероборони долучився працівник, визначає обсяг гарантій, які надає держава станом на сьогодні.

Як забезпечити гарантії працівникам, які вступили до територіальної оборони

Працівників, які долучилися до воєнної складової територіальної оборони і уклали контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації, увільняємо від роботи, зберігаємо місце роботи, посаду і середній заробіток (ст. 119 КЗпП).

Для працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад, прямо прописати гарантії не встигли. Із добровольцями тероборони укладатимуть контракт, але наразі Міноборони ще не затвердив його форму. Облік добровольців ТЦК та СП ведуть за спрощеним порядком через воєнний стан у країні.

Поки що маємо загальну норму: на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (ч. 2 ст. 24 Закону № 1702).

Гарантії зі збереження місця роботи, посади та середнього заробітку для такої категорії працівників поки що не прописані, адже вони не є військовослужбовцями. Сподіваємося, що такі гарантії випишуть і поширять на всіх, хто обороняє країну. За працівниками, які уклали контракт добровольця тероборони, зберігатимуть місце роботи, посаду і середній заробіток. Підставою буде підписаний контракт, як і ро’яснює Держпраці. Ми негайно поінформуємо вас про зміни законодавства, як тільки дізнаємось про них.

Позиція Держпраці: за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігається місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою є підписаний контракт.

Утім, остаточне рішення повинен прийняти керівник підприємства з огляду на документи, що надав працівник.

Олена Петровська

експерт Експертус Кадри

За матеріалами системи «Експертус Кадри» та Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46117

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33707

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді