Вчителі та викладачі, які виїхали за кордон через війну в Україні, можуть працювати дистанційно

З понеділка після вимушених двотижневих канікул в Україні відновлюватимуть навчання, зокрема у дистанційному форматі.

Вчителі та викладачі, які виїхали за кордон через війну в Україні, можуть працювати дистанційно

Оплата праці працівників закладів освіти в умовах воєнного стану

Через воєнні дії на території нашої країни частина працівників закладів освіти були вимушені виїхати за її межі. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив, що деякі необізнані у правовому полі керівники намагаються незаконно позбавляти українців права на працю, видаючи безграмотні накази про заборону дистанційної роботи для тих працівників, які наразі перебувають за межами України.

Пан Горбаченко нагадав, що відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України (КЗпП), дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Відповідно до частини четвертої статті 60-2 КЗпП, у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на своєму робочому місці.

Тобто чинне законодавство України не містить жодних територіальних обмежень щодо робочого місця працівника при дистанційній роботі.

Отже, педпрацівники цілком правомірно з використанням дистанційних технологій можуть здійснювати педагогічну діяльність, перебуваючи за межами України.

Освітній омбудсмен закликав керівникам закладів освіти не лише не порушувати чинне законодавство про працю, але й не втрачати совість у часи важких випробувань, коли всім вкрай потрібна підтримка одне одного.

Джерело: ФБ-сторінка Освітнього омбудсмена Сергія Горбачова

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46113

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33704

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді