Як оформити заявку на 6500 грн допомоги від держави

З 5 березня більше 1 млн працівників вже подали заявки через війну у дванадцяти областях та місті Києві

Як оформити заявку на 6500 грн допомоги від держави

Уряд врегулював питання надання у 2022 році застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні постановою КМУ від 04.03.2022 № 199.

Допомогу надають застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам — підприємцям.

Дії роботодавця під час воєнного стану

Страхувальники таких працівників мають одночасно відповідати таким ознакам:

  • перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих областях;
  • подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;
  • не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.
КМУ затвердив перелік областей, на території яких надають допомогу в рамках програми «єПідтримка» розпорядженням від 06.03.2022 № 204-р. Отже, допомогу надаватимуть у місті Києві та таких областях:
  • Волинська;
  • Донецька;
  • Житомирська;
  • Запорізька;
  • Київська;
  • Луганська;
  • Миколаївська;
  • Одеська;
  • Сумська;
  • Харківська;
  • Херсонська;
  • Чернігівська.

Як працівнику отримати допомогу? 1. У мобільному застосунку «Дія» перейти у вкладки «Послуги» – «єПідтримка». 2. Вибрати картку єПідтримка, на яку отримували 1000 грн за вакцинацію або оформити нову таку картку в одному з банків партнерів онлайн. 3. Натиснути «Отримати допомогу». Кошти зарахують протягом 10 діб. Розмір разової допомоги – 6500 грн. Подавайте заявку, навіть якщо ви вже отримали 1000 грн за вакцинацію. Витратити допомогу можна на будь-які товари або послуги. У програмі беруть участь усі банки, які підключені до програми «єПідтримки: Monobank, Альфа-Банк Україна, ПриватБанк, А-Банк, Ощадбанк, Укргазбанк, Raiffeisen Bank, Банк Восток, IdeaBank, izibank, ПУМБ.

Олена Петровська

експерт Експертус Кадри
за матеріалами Урядового порталу та ФБ-сторінки «Дія»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Допомога на поховання 2024

Кадровик переживає з працівниками безліч подій з їхнього життя. Якщо працівник звернувся за допомогою на поховання члена сім’ї або, навпаки, родичі працівника прийшли з сумною звісткою, будьте готові оформити допомогу, надавши при цьому зразок заяви на матеріальну допомогу на поховання та роз’яснити особливості одержання такої допомоги
118562

Матеріальна допомога на оздоровлення

Для того, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти свою щорічну відпустку (або її частину). Матеріальна допомога на оздоровлення надається окремим категоріям працівників. Кому та як оформити матеріальну допомогу на оздоровлення, чи виплачувати таку допомогу під час воєнного стану? Відповідь на ці та інші запитання щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення знайдете у статті.
110985

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
113076

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді