Повна матеріальна відповідальність: з якими працівниками можна укласти договір?

Дізнайтеся, яка умова є обов'язковою для укладання такого договору

Повна матеріальна відповідальність: з якими працівниками можна укласти договір?Договір про повну матеріальну відповідальність можна укласти з працівником, якщо його посада чи виконувані функції безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або використанням у процесі виробництва переданих йому цінностей. 

Також укласти такий договір можна у разі дистанційної чи надомної роботи — в тій ситуації, коли роботодавець надав працівникові засоби та обладнання для виконання роботи.

Проте в обох випадках має бути обов'язкова дотримана ще одна вимога — особа має бути повнолітньою. 

Зауважте: перелік посад і робіт, пов'язаних з переданими цінностями, затверджує Кабінет Міністрів.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

Повна матеріальна відповідальність базується на договірних засадах, коли між працівником і підприємством укладається письмовий договір про прийняття на себе працівником повної матеріальної відповідальності. Про правила та умови укладення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником читайте у статті
120070

Обмежена матеріальна відповідальність працівників

Обмежена матеріальна відповідальність — це матеріальна відповідальність працівника за заподіяну роботодавцеві майнову шкоду в розмірі такої шкоди, але більше ніж розмір середнього місячного заробітку такого працівника.
16412

Топ 4 сфери трудових відносин, помилки в яких коштували понад 1 мільярд гривень

Загальна сума штрафів за результатами інспекційних перевірок у сфері праці становить понад 1,6 млрд грн. На що звернути увагу кадровику, щоб запобігти матеріальній, кримінальній та адміністративній відповідальності
6108

Матеріальна відповідальність сторін трудового договору: суб’єкти та види

Особливою рисою матеріальної відповідальності, що виникає під час трудового процесу, є її взаємний характер. Залежно від того, хто зі сторін трудового договору допустив порушення, той і підлягає притягненню до матеріальної відповідальності. І працівник, і роботодавець повинні пам’ятати про заходи впливу, які можуть бути застосовані відносно них за їх неправомірні дії або бездіяльність.
4277

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді