Закон про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану має пріоритет над КЗпП, — Мінекономіки

У частині відносин, врегульованих законом, норми законодавства про працю не застосовують

Закон про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану має пріоритет над КЗпП, — Мінекономіки

Мінекономіки нагадує, що основоположні права громадян, пов’язані з реалізацією права на працю, передбачені статтями 43-46 Конституції.

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлювати окремі обмеження прав і свобод та зазначати строк дії таких обмежень. Права і свободи, викладені у статтях 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції, обмежувати не можуть.

Трудові відносини в умовах воєнного стану: відкритий вебінар для вас

В Україні ввели воєнний стан із 05:30 год 24 лютого 2022 року строком на 30 діб Указом Президента України від 24.04.2022 № 64/2022 (далі — Указ). Президент продовжив строк дії воєнного стану в Україні ще на 30 діб, до 25.04.2022, Указом «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 № 133/2022.

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежувати конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводити тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (п. 3 Указу).

З 24 березня 2022 року діє Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136).

Згідно з пунктом 2 розділу «Прикінцеві положення» Закону № 2136 главу XIX «Прикінцеві положення» Кодексу законів про працю України доповнили пунктом 2 такого змісту: «Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

На період дії воєнного стану вводять обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України. У період дії воєнного стану не застосовують норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом (ч. 2, 3 ст. 1 Закону № 2136).

Отже, положення Закону № 2136, які по іншому регулюють окремі аспекти трудових відносин, ніж КЗпП, мають пріоритет під час воєнного стану. Інші норми законодавства про працю, які не суперечать положенням Закону № 2136, застосовують у відносинах між працівником та роботодавцем без обмежень.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри,

за матеріалами Мінекономіки

Любі читачі, з першого дня війни команда Експертус Кадри продовжує надавати професійну підтримку, публікувати роз’яснення про роботу в умовах воєнного стану. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете

передплатити наш електронний журнал «Кадровик-01» або систему «Експертус Кадри»

.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45975

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді