Розкажіть працівникам, які звільняються, як стати на облік до центру зайнятості й отримувати допомогу

На період воєнного стану процедура взаємодії з центрами зайнятості спрощено

Розкажіть працівникам, які звільняються, як стати на облік до центру зайнятості й отримувати допомогу

Як внутрішньо переміщеним особам отримати статус безробітного? Що робити, якщо документи втрачено?

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлює спрощену процедуру реєстрації як безробітних, умови призначення, терміни та розмір виплати допомоги по безробіттю.

Реєстрація відбувається за місцем перебування громадянина в будь-якому центрі зайнятості України. Внутрішньо переміщена особа, яка звільнилась, однак не має документів, що підтверджують факт звільнення, періоди трудової діяльності та страхового стажу, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури.

До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, зарплату, страховий стаж допомога по безробіттю цим особам призначається у мінімальному розмірі.

Як бути, якщо особа не звільнилася з попереднього місця роботи?

Державний центр зайнятості роз’яснює, що для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю трудові відносини можна припинити за таким алгоритмом: надіслати роботодавцю нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява надіслана рекомендованим листом. Незабаром очікуємо на ухвалення законопроєкту щодо спрощення процедури реєстрації.

Якщо внутрішньо переміщена особа не має документів про трудову діяльність, заробітну плату, страховий стаж, допомога по безробіттю призначається в мінімальному розмірі тривалістю 180 календарних днів протягом двох років.

Після надходження документів та відомостей рішення про призначення допомоги по безробіттю переглядається відповідно до чинного законодавства.

Державна служба зайнятості зауважує, що підтримка вимушених переселенців — це насамперед нове робоче місце. Попри воєнний стан підприємства України продовжують працювати. Маємо успішний досвід працевлаштування переміщених осіб у Полтавській, Львівській, Волинській областях, на Київщині та Тернопільщині.

Чи зберігається виплата допомоги по безробіттю, якщо людина евакуювалася з місця, де ведуться активні бойові дії?

В разі зміни місця перебування через активні бойові дії, припинення реєстрації в службі зайнятості в такому випадку не відбувається.

Особа може звернутися до центру зайнятості за місцем поточного проживання для пошуку роботи та отримання виплати допомоги по безробіттю.

Призупинення трудових відносин на час воєнного стану

В яких областях наразі працюють центри зайнятості?

Станом на 15.04.2022 року у штатному режимі працюють центри зайнятості в 16 регіонах, а саме у: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях та місті Києві.

Частково (обслуговування клієнтів на території області здійснюються не у всіх центрах зайнятості регіону) працюють у Миколаївській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській області.

Також дистанційно здійснюється обслуговування населення Сумської, Чернігівської, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

Як діє програма компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих ВПО?

Для підтримки внутрішньо переміщених осіб на території України запроваджено програму компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих ВПО у розмірі 6 500 грн за кожного такого працівника впродовж перших двох місяців з початку працевлаштування.

Як наразі можна зареєструватися в центрі зайнятості?

Центри зайнятості, які знаходяться на безпечній території, здійснюють обслуговування населення та роботодавців у приміщеннях центрів зайнятості. Зареєструвати / поновити статус безробітного можливо через додаток «Дія» або «Портал Дія».

Обслуговування клієнтів, що знаходяться на тимчасово окупованій території або в зоні ведення бойових дій здійснюється дистанційно також за допомогою «Дії» та іншими будь-якими засобами телекомунікаційного зв’язку.

На період воєнного стану процедура взаємодії з безробітними є максимально спрощеною та адаптованою до потреб українців.

Державним центром зайнятості оновлено та спрощено форми заяв про надання/поновлення статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю.

Джерело: Державний центр зайнятості

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Передплатіть зі знижкою 50% на пів року журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Відновлюємо економіку України разом ????????

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32247

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64499

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7350

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7754

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8499

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді