Включайте у пропозицію щодо бронювання працівників, які виконують мобілізаційні завдання

Мінагрополітики погодить тільки пропозиції щодо бронювання працівників, які забезпечують виробництво продовольства

Включайте у пропозицію щодо бронювання працівників, які виконують мобілізаційні завдання

Мінагрополітики уточнило порядок бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями відповідних сфер управління та галузей агропромислового сектору національної економіки, які задовольняють потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану.

У преамбулі до постанови КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 194 (далі — Постанова № 194) зазначено, що документ прийнято у відповідності до статей 12 та 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон).

Міністерство зазначає, що забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування та підприємства, установи і організації, яким встановили мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно щоб забезпечити функціонування зазначених органів та виконати мобілізаційні завдання (замовлення) (ст. 25 Закону). Це стосується і відповідних сфер управління та галузей агропромислового сектору національної економіки, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань, сил цивільного захисту, національної економіки та забезпечують населення (п. 1 Постанови № 194). Тобто, до Пропозицій щодо бронювання до міністерства включають тільки працівників-військовозобов’язаних, які безпосередньо виконують мобілізаційні завдання (замовлення).

Підприємства, яким договори на виконання мобзавдань доведені (встановлені) розпорядженнями обласних (районних) державних адміністрацій та або органами місцевого самоврядування, разом з пропозиціями щодо бронювання подають копії листів обласних військових адміністрацій та Київської міської військової адміністрації про їх підтвердження з дотриманням вимог щодо роботи з документами, які містять службову інформацію.

Працівників з якими військово-обліковими спеціальностями не забронюють у воєнний час

Зокрема, підприємства, яких залучило до виконання мобзавдань Мінагрополітики, подають пропозиції до міністерства з відповідним обґрунтуванням, зазначають дату та номеру листа Мінагрополітики та місцевого органу виконавчої влади, якими доведено (встановлено) мобзавдання, а також дату та номер укладеного договору на їх виконання.

Міністерство інформує, що не погоджуватиме посади працівників, які не є визначальними для забезпечення сталого функціонування підприємств, галузей і не є дефіцитними на ринку праці та які можуть замінити працівники-невійськовозобов’язані або такі, що не відносяться до професій, які забезпечують виробництво продовольства: різноробочий, підсобний робітник, робітник фермерського господарства, робітник з благоустрою, робочий току, робітник з догляду за тваринами, прибиральник територій, прибиральник службових приміщень, сторож, двірник, транспортувальник, вантажник, фахівець з оперативного реагування, менеджер з питань регіонального розвитку, інспектор з охорони, старший охоронець, охоронець, черговий, комірник, помічник комірника, диспетчер, вагар, маляр, штукатур, лицювальник-плиточник, оброблювач птиці, оброблювач риби, оброблювач ковбасних виробів, свинар, зливальник-розливальник, грибовод, кухар, пекар, готувач кормів, годувальник великої рогатої худоби, доглядач великої рогатої худоби, завідувач агромагазином, підприємець, фахівець з методів розширення ринку збуту, помічник друкаря, менеджер з продажів, експерт, керівник сервісу, комплектувальник, юрисконсульт, член наглядової ради, член громадської організації, продавець продовольчих товарів, укладальник-пакувальник молодший програміст, начальник відділу, обліковець, робітник, комплектувальник, консультант, кур’єр, підмінний слюсар, інспектор з кадрів, брокер, виконавець робіт, помічник архіваріуса, фахівець з обліку договорів, фахівець з методів розширення ринку збуту, фахівець, діловод, заправник, заготівник основи для мийних засобів тощо.

Листи без урахування перелічених вимог міністерство не розглядатиме.

Олена Петровська,
експерт Експертус: Кадри
за матеріалами Мінагрополітики

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді