Закон, що збільшив штрафи за порушення військового обліку, очікує на підпис Президента

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Закон почне діяти з дня, наступного за тим, коли його опублікують

Закон, що збільшив штрафи за порушення військового обліку, очікує на підпис Президента

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 09.05.2024 № 3696-IX (законопроєкт від 25.12.2023 № 10379; далі — Закон № 3696) передали на підпис Президенту.

Закон № 3696 вносить зміни у Кодекс про адміністративні правопорушення (КпАП) та встановлює:

  • штраф від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг; 17—25,5 тис грн) за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період (ст. 210 КпАП);
  • штраф від 2000 до 3500 нмдг (34—59,5 тис грн) на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період (ст. 210-1 КпАП).

Закон, що збільшив штрафи за порушення військового обліку, очікує на підпис Президента ВРУ збільшила штрафи за порушення правил військового обліку

Штраф не накладатимуть, якщо є можливість отримати інформацію про персональні дані призовника, військовозобов’язаного, резервіста в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів шляхом обміну відомостями з реєстрами та базами даних державних органів.

Також Закон № 3696 вносить зміни у статтю 258 КпАП та визначає випадки, коли за адміністративні порушення, передбачені статтями 210, 210-1 КпАП та які розглядають територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, не складатимуть протокол в особливий період.

Закон № 3696 набере чинності з дня, наступного за тим, коли його опублікують.

Ірина Матійко

За інформацією ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
362

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
56975

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61300

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
282876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді