Як прийняти на роботу призовників, військовозобов’язаних, резервістів

У матеріалі ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання: що перевірити при працевлаштуванні, які документи повинен надати кандидат на посаду та подальші дії після оформлення
Згідно зі статтею 24 КЗпП кандидат на працевлаштування повинен надати, серед іншого, відповідний військово-обліковий документ. А Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок), встановлено додаткові вимоги.
 
image23

Військовий облік: 11 ключових змін
 
Так, роботодавець при прийнятті на роботу зобов’язаний перевірити:
  • наявність військово-облікового документа;
  • наявність відмітки у військово-обліковому документі про взяття на військовий облік.
Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Військово-облікові документи, які повинен надати кандидат на працевлаштування

Чоловіки: 
Роботодавець може не вимагати військово-облікові документи лише у чоловіків старших за 60 років. Виняток — вищий офіцерський склад, який перебуває у запасі до 65 років.
 
Отже, військово-обліковими документами, які мають надати чоловіки, є:
  • посвідчення про приписку до призовної дільниці для призовників;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного для військовозобов’язаних;
  • військовий квиток для резервістів.
Ірина Житкова експерт із кадрових питань, Київ
Наразі дистанційна робота — один із оптимальних способів, щоб продовжити працювати під час війни. Дізнайтеся кому можна працювати дистанційно, а для кого є обмеження, як організувати роботу та як правильно оформити документи.
 
Жінки:
Жінки, які перебували на військовому обліку до 05.01.2023, надають роботодавцю тимчасове посвідчення або військовий квиток. Щодо інших жінок, врахуйте, що 26 жовтня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» від 07.10.2022 № 2664-ІХ. Із цієї дати жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність у закладах професійної або професійно-технічної, фахової передвищої або вищої освіти стають на військовий облік обов’язково.
 
Ураховуйте також, що жінка могла стати на військовий облік добровільно, якщо має спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони.
 
Важливо! Після оформлення прийняття потрібно ознайомити працівника під особистий підпис з правилами військового обліку. Чи зробив це роботодавець з’ясовують при перевірці. 
 
Повідомлення про зміну облікових даних потрібно надіслати до відповідних ТЦК, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, у яких перебуває на військовому обліку працівник у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (обчислюється у календарних днях).
 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді