Чи може працівник-дистанційник примусити роботодавця повідомляти про нарахування заробітної плати?

Способи комунікації та взаємодії між працівником і роботодавцем мають бути визначені в договорі про дистанційну роботу,— роз’яснили в Держпраці

Чи може працівник-дистанційник примусити роботодавця повідомляти про нарахування заробітної плати?

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ст. 602 КЗпП).

Дистанційний працівник має такі ж є права, як і працівники, які працюють в приміщеннях роботодавця — з урахуванням специфіки дистанційної роботи, зазначеної в трудовому договорі.

Як запровадити дистанційну роботу на підприємстві в умовах війни.

Типова форма трудового договору для дистанційної роботи, затверджена наказом Мінекономіки від 05.05.2021 №913-21.

В Договорі про дистанційну роботу мають бути зазначені способи комунікації та взаємодії між працівником і роботодавцем, засоби електронного зв’язку, приміром, електронна пошта, номер телефону, мобільний додаток тощо (п. 22 Договору).

Зарплата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з представниками трудового колективу, але не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

При кожній виплаті заробітної плати роботодавець повинен повідомляти працівника про розміри оплати праці згідно зі ст. 110 КЗпП та ст. 30 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108 (далі — Закон про оплату праці). При кожній виплаті зарплати власник або уповноважений ним орган має повідомити працівника про дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

  • загальна сума зарплати з розшифровкою за видами виплат;
  • розміри і підстави відрахувань та утримань із зарплати;
  • всума зарплати, що належить до виплати.

В тому числі при виплаті авансу та відпускних.

Водночас нормативно-правові акти не конкретизують, у якій формі й у якій спосіб роботодавець повинен повідомляти працівника про розмір зарплати. Про це інформувало Мінсоцполітики у листі від 20.10.2017 №262/0/101-17 «Щодо застосування норм і положень чинного законодавства».

На думку ГУ Держпраці в Одеській області, примушувати роботодавця до надання таких даних не має необхідності.

Зважаючи, що в Договорі про дистанційну роботу сторони визначають, зокрема розмір заробітної плати (п. 9), строки і порядок її виплати (п. 11), шляхи здійснення комунікації і взаємодії (п. 22) Договору, працівнику доцільно зажадати від роботодавця доповнити Договір положеннями про форму та спосіб повідомлення про заробітну плату.

Доцільно запропонувати роботодавцю визначити форму та спосіб такого повідомлення в локальному документі, наприклад, в колективному договорі, положенні про оплату праці тощо.

Нагадайте роботодавцю, що йому необхідно виконувати обов’язки, встановлені законодавством (п. 27 Договору).

Зауважте, що невиконання норм Закону про оплату праці є порушенням законодавства про оплату праці.

Відповідно до ст. 36 Закону про оплату праці, за порушення законодавства про оплату праці винні особи будуть притягнені до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством.

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5745

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47662

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23585

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102629

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249231

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді